Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nakon provedbe četiri velika projekta, promijenit će se kompletna znanstvena, kulturna i obrazovna slika županije'

U Uredu župana održana je konferencija za novinare na kojoj su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek iznijeli podatke o investicijama u 2018. godini kao i o onima koje županiju očekuju u 2019. godini, a kada su u pitanju društvene djelatnosti.


Kratki pregled onoga što je lani izvršeno predstavila je Jasna Petek uz riječi da se mnogo ulagalo u obrazovanje te potrebe djece i mladih. Istaknula je kako je u obrazovanje u prošloj godini uloženo 59 milijuna kuna od čega su dio vlastita, a dio decentralizirana sredstva. – Mi dajemo novčanu potporu našim učenicima koji odlaze na natjecanja, a nagrađujemo i učenike i mentore koji ostvaruju zapažene rezultate na natjecanjima. Tu je i isplata stipendija kojih smo prošle godine isplatili 107 za učenike i 105 za studente, a u stopostotnom iznosu sufinanciramo i prijevoz učenicima što nas je stajalo oko 3 milijuna kuna – istaknula je Petek uz riječi da Županija sufinancira i rad visokih škola na svom području, a naglasila je i važnost provođenja projekata Lumen, Baltazar i Zalogajček. Zamjenica župana istaknula je i kako se mnogo ulagalo u obnovu škola u smislu nabave informatičke i druge opreme, kupnje zemljišta za provođenje nastave strukovnog obrazovanja, obnovu inventara škola i sl. - Jako smo ponosni i na kapitalna ulaganja, a najveći je svakako izgradnja Područne škole Martinišće koja je stajala 7 milijuna kuna te energetske obnove škola u Pregradi, Humu na Sutli i Zaboku te dvorana u Hrašćini i Đurmancu. Projekti koji su nam u provedbi vrijedni su oko 42 milijuna kuna – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti. Spomenula je i ulaganja u kulturu za što je protekle godine izdvojeno 2 milijuna i 790 tisuća kuna iz proračuna te potpore sportu za što Županija daje milijun i sto tisuća kuna. Prema riječima Jasne Petek i ulaganja u zdravstvo bila su značajna. – Valja spomenuti nabavu opreme i uređenje dnevnih bolnica u OB Zabok, a taj je projekt bio vrijedan 15,7 milijuna kuna. Krenuli smo i s projektom opremanja i uređenja ambulanti što stoji više od 8 milijuna kuna – rekla je Petek uz riječi da je nabavljana i oprema za razne medicinske ustanove, a u potpunosti je uređen i prostor hitne u Zaboku. U sektor socijalne skrbi uloženo je 3,9 milijuna, a u udruge i mlade 2,1 milijun kuna. – Ono što posebno ističem i što nam je bila izuzetna čast, ali i odgovornost jer dobivanje statusa Županija – prijatelj djece. Velik dio onoga što radimo usmjereno je upravo na to da djeca žive bolje – zaključila je Petek.

Na njene se riječi nadovezao i župan Željko Kolar rekavši da je godina za nama bila dinamična, no da će 2019. biti jednaka, ako ne i dinamičnija. – Za područje društvenih djelatnosti u proračunu za ovu godinu osigurali smo 137,5 milijuna kuna što je 25 milijuna kuna više nego lani. Krećemo u drugu fazu energetske obnove škola. Natječaji za škole u Đurmancu, Gornjoj Stubici i Kurmovcu idu van u veljači, tako da bi radovi bili završeni u 2019. godini. Za SŠ Bedekovčina, SŠ Konjšćina i osnovnu školu Konjšćina natječaji će se raspisati negdje u kolovozu tako da bi radovi počeli u 2020. Sve spomenuto vrijedno je oko 40 milijuna kuna – osvrnuo je Kolar na planove za 2019. godinu. Naglasio je kako postoje brojni projekti koji će se provoditi kroz županijske ustanove ili će im provedba biti u 2020.godini, a vrlo su značajni. Riječ je o projektu dogradnje i proširenja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koji je vrijedan 200 milijuna kuna, a građevinska dozvola trebala bi biti dobivena do kraja godine. – Drugi projekt je onaj naša druga Specijalna bolnica, ona u Stubičkim Toplicama. Tu smo morali poništiti natječaj za izgradnju vanjskih bazena jer smo imali procijenjenu vrijednost radova 11,8 milijuna kuna, a dobili smo jednu ponudu od 18,8 milijuna kuna – ispričao je župan uz riječi da idućeg tjedna u objavu ide novi natječaj te da vjeruje kako bi za 14 – 16 milijuna kuna mogli pronaći izvođača. Ta prva faza počela bi se realizirati ove godine. Još jedan od kapitalnih projekata je, prema županovim riječima, i Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku. - Idejno rješenje je gotovo i predvidjeli smo investiciju od 100 milijuna kuna, 50 milijuna u građevinski dio i 50 milijuna kuna u opremanje, međutim Ministarstvo je promijenilo uvjete i maksimalni iznos za izgradnju je 30 milijuna kuna, a za opremanje je ostalo isto, tako da ćemo korigirati projekt – naglasio je Kolar dodajući da u 2020. godini svakako počinje izgradnja. Posljednji veliki projekt jest znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Donjoj Stubici. Idući tjedan krenut će natječaj za izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole, a ti se radovi procjenjuju na dva milijuna kuna. Župan ističe kako bi se do završetka natječaja za projektnu dokumentaciju, bila osigurana i sredstva s državne razine. – Vrijednost projekta iznosi 118 milijuna kuna, a za njegovu realizaciju potrebna je sinergija Grada, Županije i države. Mislim da će državni vrh shvatiti važnost ovoga projekta jer znanstveni centar u Europi nemaju jedino Hrvatska i Rumunjska – objasnio je župan. - S provedbom ovih projekata, mi ćemo kompletno promijeniti sliku Krapinsko – zagorske županije kao kulture, obrazovne i znanstvene destinacije, sve u cilju boljih uvjeta rada i života na ovom području i ostanka ljudi u županiji – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook