Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon 50 godina Ivanka Lentle iz Kanade pronašla je svoju prvu učiteljicu u Zagorju, gđu.Šalić

Ivanka, tada Habulin sa sestrom i roditeljima odselila je u trećem razredu osnovne škole u Kanadu. Svi su živjeli u Edmontonu dok se Ivanka nije udala za Stevea Lentlea, pilota porijeklom iz Engleske.Zbog njegovog posla oni su odselili u Dundas, Ontario


Priča o učiteljici krenula je iznenada prošlog tjedna kada je Ivanka Lentle iz Kanade iz grada Dundas, Ontario poslala svojoj nekad najboljoj prijateljici i susjedi staru crno – bijelu fotografiju s više od 30 učenika u prvom razredu osnovne škole sa svojom učiteljicom. Kako slabo govori i piše hrvatskim jezikom, samo ju je pitala zna li koja je to učiteljica. Iako su bile ista generacija, jedna od njih išla je u a, a druga u b smjenu, pa se prijateljica iz djetinjstva također nije mogla sjetiti koja bi to učiteljica te 1971/72. godine učila 1.b razred koji je pohađala i Ivanka, pa je fotografiju stavila na Facebook profil. Naravno da se ubrzo saznalo da je to učiteljica Zdenka Šalić koja je predavala u Bedekovčini, još u staroj školi 'Kod Grgića', da je to bila generacija 1964. godište, a fotografirano je školske godine 1971/72.

Rano je otišla i teško govori hrvatski


Da pojasnimo, Ivanka, tada Habulin sa sestrom i roditeljima odselila je u trećem razredu osnovne škole u Kanadu. Svi su živjeli u Edmontonu dok se Ivanka nije udala za Stevea Lentlea, pilota porijeklom iz Engleske za kojeg Ivankina sestra kaže da je iz obitelji Lady Di. Ivanka o tome nikad nije željela pričati. Zbog njegovog posla oni su odselili u Dundas, Ontario, a to je udaljeno čak tri sata leta avionom od Edmontona. Naravno, ostali članovi obitelji razgovarali su hrvatski i znaju jezik, a Ivanka koliko i zna, toliko se možda i srami. Naime, pretpostavljamo da nije previše zapamtila od trećeg razreda kad je otputovala, a sada je prošlo čak 50 godina od kojih veći broj njih nije imala s kim razgovarati na materinjem jeziku.


Učiteljica živi gdje i prije 50 godina


Vratimo se učiteljici. Kad je doznala tko je ona i da zapravo žive nedaleko jedna od druge i javila to Ivanki te joj ispričala kako je učiteljica živa i živi na istom mjestu gdje je živjela prije 50 godina, a sada kroči u 91. godinu života, na Ivankinu zamolbu prijateljica joj je prenijela pozdrave iz Kanade.. Učiteljica Zdenka Šalić bila je presretna. Odmah je uzela svoju kutiju s crno – bijelim fotografijama i svojim učenicima u cijelom radnom vijeku i gledala ih. No, stigla je i njezina fotografija kako pregledava fotografije uz poruku 'Učiteljica Zdenka Šalić u svojoj 91. godini života vas sve pozdravlja'. Naravno da je tako lijepa fotografija i prekrasna poruka ponovno završila na Facebooku, ali sada ne samo u Hrvatskoj. Ivanka je cijelu priču ispričala i na svom profile u Kanadi. Komentari su bili prekrasni: That's so amazing! This is an awesome story! Wow. What a great story! i slično, proširila se Kanadom, a Ivanka je sretno zaključila: 'Social media can be negative, but today it's amazing!!!


Učenici i kolege javljali se sa svih strana


Ivankin status podijeljen je i u Hrvatskoj, a onda je krenula lavina pozdrava učiteljici Zdenki Šalić od njezinih učenika odasvud, ali i kolega učitelja s kojima se nije dugo vidjela. Ne želeći u ovo vrijeme ulaziti nikome u kuću, učiteljicu Zdenku i mi smo kontaktirali, ali telefonom. Nakon razgovora s tako bistrom ženom čovjek se, priznajemo, i malo zamisli. 'Radujem se što ste se javili. Kako sam? Dobro sam, kako već čovjek s više od devet banki može biti. Zabavljam se. Svaki dan gledam misu, prošećem po dugom hodniku zgrade gdje stanujem, odgovarala je na pitanja učiteljica Šalić kao da razgovaramo s nekim iz generacije, a ne učiteljicom. Ispričala je da se nekad prisjeti nekih učenika, no prvih deset godina radila je samo u prvom razredu. ' Zato sam izbrisala ozbiljna lica četvrtaša. Drago mi je da me se sjećaju, a ovo mi je bilo prvi put da me se sjetio netko nakon tako puno godina i izdaleka. Jako mi je drago zbog toga. Imala sam u radnom vijeku brojna odjeljenja i teško je sve zapamtiti, ali ovo me baš obradovalo', ispričala nam je kao i svoj učiteljski put.


U Mariji Bistrici imala je 72 učenika u razredu!


Prvo je radila u Krušljevom Selu, a zatim u Mariji Bistrici. 'Zamislite, u Mariji Bistrici sam imala 72 učenika u razredu. To nije bio problem, bili su poslušni, ali nikad nisam imala dovoljno vremena da bih na satu sa svakim porazgovarala bar minutu, priča učiteljica Zdenka. U Bedekovčini je došla raditi 1963. godine, od sredine osamdesetih je u mirovini, a pozdravila je nas i sve one koji su je se sjetili jer je rekla:'Hvala na lijepom uzbuđenju koje ste mi priredili.'

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog očevida prometne nesreće na državnoj cesti DC1 u centru Sinja vozi se jednim kolničkom trakom uz regulaciju policije. Životinja (uočen je pas) na autocesti A1 između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN. Molimo korisnike za dodatan opre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program