Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon 3 mjeseca krize, Bedekovčina ima proračun. Prepucavanja se i dalje nastavljaju


Bedekovčina je konačno izašla iz krize vlasti, izglasan je proračun, i to nakon tri mjeseca prepucavanja načelnika na vlasti (SDP) i vijećničke većine koju čini koalicija na čelu s HDZ – om te 'hladnog' pogona u Općini.

Podsjetimo, načelnik Darko Ban obustavio proračun koji su vijećnici izglasali krajem prošle godine, zbog nepravilnosti u samom proračunu, odnosno u nekim stavkama koje su vijećnici kao amandmane stavili u proračun, a nisu bili u skladu sa zakonskim okvirima. Načelnik je sve prijavio i nadležnim ministarstvima, a dok se čekala odluka, krenula su prepucavanja obiju strana oko toga je bi proračun valjan ili ne. Dok je načelnik tvrdio da proračun nije donesen u zakonskim okvirima, predsjednik vijeća Marko Ocvirek zajedno s vijećničkom većinom tvrdili su da bi načelnik trebao povući odluku o obustavi proračuna koji je, kako su tvrdili, u skladu sa zakonom.

Nakon konačne odluke Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave da je obustava proračuna bila osnovana, održana je u srijedu sjednica Općinskog vijeća, na čijem je dnevnom redu glavna točka bila upravo donošenje proračuna.

Proračun je izglasan sa 10 glasova za i 2 suzdržana, u visini ok 8.728.000 eura.

-Prevladao je glas razuma i vijećnici su konačno nakon prepucavanja uvidjeli svoju grešku i zablude, odlučili su omogućiti meni i suradnicima da konačno možemo normalno raditi i funkcionirati – rekao je načelnik Darko Ban za zagorje.com, istaknuvši kako je sada valjda svima očigledno da su vijećnici pogriješili i da tu grešku moraju prihvatiti, donijeti proračun kako bi se moglo u Općini dalje normalno raditi i izvršavati predviđene programe, planove i projekte.

Unatoč tome, kao i odlukama ministarstava, predsjednik vijeća Marko Ocvirek ističe kako je Općina Bedekovčina u protekla tri mjeseca bila u blokadi isključivo zbog načelnika. - Načelnik Ban opozvao je izglasani proračun u prosincu 2023.g. zbog tri sporna amandmana. Predložili smo amandmane zbog obaveze prema biračima koji su iste i zahtijevali od nas pošto smo na izborima dobili podršku 2/3 birača Općine Bedekovčina. Pitamo se je li načelnik Ban uz javnu podršku na press konferenciji župana Kolara i Siniše Hajdaša Dončića zaustavio financiranje Općine samo zbog politikanstva? Zašto je načelnik Ban uz podršku navedenih zaustavio amandmane koji se odnose na mještane: Brestovca Orehovičkog, Martinca Orehovičkog, Orehovice, Graba, Vojnić brega, Belovara Zlatarskog, Zadravca? Sugeriram županu Kolaru i Siniši Hajdašu Dončiću da se slobodno pojave u Općini Bedekovčina kada uz njihovu pomoć ostvarimo neki projekt za Općinu. A ovako su samo prisutni kad je potrebno politizirati kao u ovom slučaju, te dva puta godišnje - svečana sjednica Općinskog vijeća i Sajam vina. Od projekata Župana Kolar i njegovih službi u Općini Bedekovčina imamo samo skladište i preradu smeća u Poznanovcu. Također imamo i obećanje od 2021.g. za izgradnju područne škole za koju još danas nemamo ni projekat. Kao predsjednik vijeća pozivam načelnika Bana na odgovornost za daljnje uspješno vođenje Općine bez politikanstva i miješanje drugih u vođenje Općinske politike – navodi Ocvirek.

Vijećnici su se ponovo dotaknuli jednih od spornih pitanja, a to je pitanje financiranja vatrogastva te financiranja katastarske izmjere.

Načelnik Ban zamolio je vijećnike da ubuduće ne vrijeđaju djelatnike jedinstvenog upravnog odjela, a obratila se i općinska stručna suradnica za financijske poslove Suzana Hajdaš, koja se osvrnula na situaciju u protekla tri mjeseca, sam proračun i vrijeđanja i prozivanja koja su bila, i putem medija, upućena djelatnicima JUO.

Uključila se i pročelnica Petra Hohnjec, koja je potvrdila vrijeđanja od strane vijećnika, kao i da je sama prisustvovala deranjima i lupanjima prilikom sastanaka.

Predsjednik vijeća Ocvirek i vijećnik Odak na to su komentirali kako oni nisu vrijeđali i omalovažavali službe. Tu su istaknuli i kako su oni doživljavali ucjenjivanja od strane načelnika, kako bi se prihvatio proračun. – Ucjenjivalo se da neće biti financiranja vatrogastva i razmišljao sam i da podnesem kaznenu prijavu radi toga – naglasio je Odak. Vijećnik Radman pak istaknuo je kako je načelnik vrijeđao njih vijećnike. – U svojim izjavama govorio je da smo štetočine, da radimo štetu opčini – naglasio je Radman, nakon čega je načelnik Ban napustio sjednicu.

Poslije same sjednice, donošenje proračuna i daljnja prepucavanja komentirao je predsjednik vijeća Marko Ocvirek, koji je istaknuo kako su preuzeli odgovornost, kako bi se mogao konačno donijeti novi proračun. Na novinarski upit hoće li vijeće moći, obzirom na daljnje rasprave oko toga tko je kriv, a tko nije, normalno funkcionirati, potvrdio je da hoće, i to na dobrobit mještana. – Ako se vratimo na zadnje izbore, mještani su nam dali povjerenje i tgrtaže nešto od nas, da provedemo te neke amandmane, špoput smanjivanja s+cijene katastarske izmjere, zato smo usmjerili novce ka tome. Mi za prvi i drugi amandman nemamo dopis da je nešto bilo krivo, samo za treći, u kojem su bile neke nepravilnosti. No, da li je za 20 tisuća eura trebalo obustaviti proračun? – rekao je Ocvirek, a naglasio je i kako se djelatnici Općine nisu trebali osjećati povrijeđenima. – Stvorile su se tenzije između vijećnika i načelnika, a djelatnici općine bili su kolateralna žrtva, jer niti jednim putem nismo uvrijedili njih – zaključio je.

Načelnik Darko Ban istaknuo je pak da je najbitnije da je izglasan proračun, iako ne vjeruje u daljnju uspješnu suradnji s vijećničkom većinom. – No, suradnje nekakve mora biti. Odmah krećemo s raspisivanjima natječaja, da čim prije udrugama omogućimo financiranje da mogzu nastaviti sa svojim aktivnostima. Šteta je učinjena i puno toga smo izgubili. Neki naši projekti bili su obuhvaćeni u privremenom financiranju, tako da nisu stali radovi na domu kulture, dogradnji dječjeg vrtića niti sportskom igralištu u Poznanovcu, ali ostale natječaje smo propustili i moramo vidjeti da li ćemo uspjeti to nadoknaditi do kraja godine. Ja ću se potruditi da maksimalno guram projekte koje smo unaprijed pripremili, no ne znam hoće li mi to dopustiti – rekao je Ban i dodao kako prvenstveno dije bilo u redu ponašanje prema djelatnicima Općine, koji su to doživjeli osobno te kako bi sedam vladajućim vijećnika trebalo razmisliti o svojim postupcima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook