Prethodni članak
Sljedeći članak

Najveća prosječna plaća u Hrvatskoj gotovo 12 000 kuna

Podatke je objavio Državni zavod za statistiku


Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 6.622 kune, što je na godišnjoj razini realno više za 0,4 posto, dok je u odnosu na plaću za ožujak 1,2 posto niža, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), prenosi Poslovni dnevnik.

Najveću prosječnu plaću za travanj imali su zaposleni u financijskoj industriji, a najmanju u ugostiteljstvu, poharanom posljedicama koronavirusa. Naime, najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 11.822 kune, a najniža u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, u iznosu od 4.380 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 5.524 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 9.057 kuna, što je realno 1,2 posto niže nego za ožujak. Na godišnjoj razini, prema travnju 2019., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 0,4 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook