Prethodni članak
Sljedeći članak

Najnovija anketa: Nakon pljačke stoljeća, rekordan pad Plenkovićevog HDZ-a


U emisiji RTL Danas objavljena je nova anketa koju je RTL napravio u suradnji s Promocijom plus.

Agencija Promocija Plus ekskluzivno je istraživanje za RTL provela od 1. do 3. rujna, dakle nakon uhićenja petorke u pljački Ine, od kojih su dvoje i članovi vladajuće stranke. Jesu li i koga birači zbog toga kaznili?

Rejting stranaka
Milijarda kuna i to još ukradena na plinu od čije cijene građani strahuju, je bilo ipak malo previše za hrvatske birače. Tako da su stradali rejtinzi i HDZ-a i vlade i premijera.

No da su izbori danas, HDZ bi i dalje bio relativni pobjednik, ali s čak tri postotna poena manjom potporom nego prošli mjesec (rujan 24,2 posto - kolovoz 27,1 posto), što je i najveći međumjesečni pad HDZ-a od kad ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković.

SDP na aferi Ina nije profitirao, završio je na 16,6 posto (16,1 posto u kolovozu), kao i Možemo koji stagnira na trećem mjestu s 10,6 posto, jednako kao i u kolovozu.

Jedini koji još lovi doticaj s prvom trojkom je Most koji je ovaj mjesec na 9 i pol posto i puše za vrat platformi Možemo (Most bio na 8,4 posto u kolovozu).

Domovinski pokret jedini je koji još prelazi izborni prag (rujan 5,5 posto - kolovoz 5,8 posto), dok se na oko 2 posto kreću Centar (rujan 2,2 posto - kolovoz 1,9 posto) i HSS (rujan 1,8 posto - kolovoz 1,3 posto).

Među prvih deset stranaka još su se ugurali Fokus (rujan 1,6 posto - kolovoz 1,3 posto), Živi zid (rujan 1,6 posto - kolovoz 0,9 posto) i Socijaldemokrati (rujan 1,3 posto - kolovoz 1 posto), a druga najjača snaga u zemlji nakon HDZ-a su neodlučni građani (18,1 posto) koje stranke i njihovi lideri na izborima tek trebaju pridobiti.

Najpozitivniji političar
Strankama i liderima za privlačenje neodlučnih birača svakako treba pozitivna percepcija koju već godinu i pol čvrsto na vrhu ljestvice drži predsjednik Republike Zoran Milanović (rujan 16,4 posto - kolovoz 16,8 posto).

On je u blagom padu za razliku od premijera Plenkovića kojega je afera Ina spustila na 15 posto (bio na 16 posto u kolovozu). Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (rujan 4,8 posto - kolovoz 4,6 posto).

Redoslijed prve trojke isti je kao u kolovozu, a za njima ikone desnice koje bilježe svoje najbolje rejtinge ikad: mostovac Miro Bulj i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava s oko 2 posto najviše su dosad na ljestvici hrvatskih političara (Bulj u kolovozu bio na 0,4 posto, a Penava na 1,6 posto).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook