Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJAVLJENO NEVRIJEME: U Sloveniji i vojska u stanju pripravnosti


Nakon svih oluja koje su harale proteklih dana i tjedana, Sloveniji prijete još veće poplave. Sjevernu stranu Alpa već je zapljusnuo osjetno hladniji zrak koji će se idućih dana postupno spuštati i nad slovenske krajeve. Više oborina očekuje se od večeras do subote ujutro. Narančasto upozorenje stupa na snagu danas u većem dijelu zemlje iza 18 sati i ostaje na snazi do petka oko 23 sata, javlja Index.

Kako piše slovenski 24ur.com, prema večeri na zapadu Slovenije već će se stvarati predfrontalna nevremena, u početku zbog pregrijavanja moguće je i poneko lokalno nevrijeme.

Nadležne službe upozoravaju da se u sljedećih nekoliko sati preventivno uklone stvari s opasnih područja te da se broj 112 poziva samo u hitnim slučajevima.

Od večeras pa sve do subote ujutro nad Slovenijom će se formirati pojasevi obilne kiše. Oborine će jačati na gorskim barijerama zapadne i južne Slovenije te nad Gorskim kotarom, a vjetar će potom obilne oborine nositi i nad središnjom i istočnom Slovenijom.

Nastat će i grmljavinska nevremena pa lokalno može pasti vrlo velika količina kiše.

Prema sadašnjim simulacijama meteoroloških modela, najveće količine oborine očekuju se na sjeveru i jugoistoku Slovenije, no položaje mjesta s obilnim oborinama teško je točno predvidjeti, navodi Meteoinfo Slovenija.

"Današnji razvoj nevremena razlikovat će se od prijašnjih nevremena jer će vremenski poremećaj nalikovati jesenskim kišama. Temperature su visoke, a zrak vlažan, kombinacija koja će uzrokovati olujne vremenske nepogode. Ponovljeni i jaki pljuskovi također će se ponoviti na istim područjima”, upozorio je Brane Gregorčič iz Arsa. Lokalno može pasti i do 200 litara kiše u manje od 36 sati, što je inače mjesečna količina, upozorio je.


Poplavit će rijeke u Podravju, Pomurju i Posavju
Kako je u izvanrednom priopćenju upozorio Arso, u petak navečer vjerojatne su bujične poplave i poplave manjih rijeka u sjevernoj i središnjoj Sloveniji, a u petak i tijekom noći na subotu poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kupe i na širem području središnje Slovenije.

“Rijeke na istoku zemlje već sada imaju tri puta veći protok od uobičajenog, pa će rijeke snažno porasti, osobito u noći na petak”, upozorio je Janez Polajnar iz Arsa. Narast će i rijeke na širem području Ljubljane te Polhograjskog i Škofjeloškog brda.

Upozorio je stanovnike koji žive uz rijeke da redovito prate događanja na tom području i upozorenja nadležnih službi: "Imamo još nekoliko sati da se pripremimo i premjestimo stvari iz ugroženih područja na sigurno."

"Centimetar vode u podrumu nije razlog za poziv 112"
"U ovakvim situacijama imamo previše poziva na 112 koji nisu hitni, čak ni zbog centimetra vode koja se pojavi u podrumu. Ovim pozivom možemo nekome i život oduzeti jer je linija zauzeta. Molim sve da 112 zovu samo kada su stvarno ugroženi ili je velika šteta", upozorio je zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan.

Civilna zaštita izdala je zapovijed kojom se cijeli sustav stavlja u pripravnost, pa tako i vojska. "Svrha toga je da što prije mogu reagirati i pomoći općinama. Skladišta opreme i materijala su puna ako općinama nešto ponestane", rekao je Šestan, koji se nada da neće biti većih problema, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook