Prethodni članak
Sljedeći članak

Najavljena promjena vremena: 'Stižu kiša, grmljavina, pad temperature i jaki udari vjetra'


Nalazimo se pod utjecajem visokog tlaka zraka Azorske anticiklone koja razdvaja ciklone nad sjevernom Europom i sjevernim morem od polje niskog tlaka nad sjevernom Afrikom koje je donijelo obilne kiše nad gorje Atlasa.

Frontalna zona povezana s prodorom hladnog zraka sa sjevera sporo se premješta sjevernije od Alpa i nad naše krajeve prodrijet će u utorak i srijedu, javlja N1.

Jutros je na jugu Dalmacije minimalna temperatura zraka uz fensku buru bila iznad 20 stupnjeva, što je po meteorološkoj definiciji topla noć. U Župi Dubrovačkoj prema registraciji mreže pljusak.com izmjereno je 20.4 stupnjeva.

Danas će vrijeme biti sunčano, toplo i vruće. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti i na jugu Dalmacije biti će od 28 do 31 . Puhat će slab jugozapadnjak.

Sutra u ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu uglavnom visoku cirusnu naoblaku. Pred nailaskom fronte koju očekujemo u utorak i srijedu zapuhat će jak a u gorju na udare olujan jugozapadnjak. Na Jadranu će zapuhati jugo a uz jugo će porast vlaga u zraku te će osjet ugode biti sparina.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 11 do 16, a na Jadranu oko 17. Najviše dnevne temperature i dalje iznadprosječno visoke oko 27, a u Slavoniji i Baranji te na jugu Dalmacije i do vrućih 31.

U utorak osobito u drugoj polovici dana naoblačenje sa sjeverozapada uz pad temperature zraka kišu, grmljavinu i jake udare vjetra. Temperatura će pasti za 10 do 15 stupnjeva, u planinskim krajevima iznad 1200 metara moguća susnježica i snijeg. U srijedu će se hladna fronta brzo premještati preko naših krajeva uz pljuskove kiše grmljavinu i jake udare vjetra.

Na Jadranu će kratkotrajno zapuhati jako jugo koje će nakon prolaza fronte skrenuti na jaku buru. Najviše dnevne temperature u padu, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook