Prethodni članak
Sljedeći članak

Najavljen 15. Obrtnički ulični sajam u Varaždinu – dolazi poseban gost


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom najavio 15. Obrtnički ulični sajam koji će se u Varaždinu održati u subotu, 1. travnja od 8 – 13 sati, na Trgu kralja Tomislava, u Pavlinskoj ulici i na dijelu Franjevačkog trga. Konferenciji za novinare prisustvovale su i pročelnica UO za gospodarstvo Slađana Miočić te tajnica Udruženja Izabela Keliš.

Gradonačelnik je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da posjete sajam i daju podršku obrtnicima koji će predstavljati svoje radove. „Obrtnici su izgradili ovaj grad tijekom 17., 18. i 19. stoljeća, bili su kotač zamašnjak grada Varaždina. Na sajmu u subotu bit će više od 40 štandova izlagača i zaslužuju da ih podržimo. Želimo što više propagirati obrtništvo i našim školarcima te ih zainteresirati da se bave s obrtništvom jer se danas sve više traži ručno izrađenih proizvoda, stoga sam uvjeren da oni danas mogu od svog rada dobro živjeti. Grad Varaždin podržava sve naše obrtnike, a u pripremi je i natječaj koji će biti raspisan donošenjem proračuna, za potpore u gospodarstvu i obrtništvu.“ – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je najavio kako će poseban gost 15. Obrtničkog uličnog sajma biti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Vladimir Bais istaknuo je kako se kroz aktivnosti Udruženja zalažu za promicanje obrtništva i zastupaju interese obrtnika u gradu Varaždinu i drugim općinama u Varaždinskoj županiji. „Obrtnici su živi, rade, proizvode, to želimo naglasiti i pokazati našim građanima te ih upoznati s našim proizvodima. Također, u sklopu sajma organizirat ćemo i humanitarnu akciju za Udrugu za autizam, što je prigodno, s obzirom na to da je u nedjelju i Svjetski dan svjesnosti o autizmu.“ – rekao je Vladimir Bais. Spomenuo je i kako je broj obrta u Varaždinu u laganom porastu i da se povećava zanimanje mladih za obrte. Ipak, najviše je u porastu broj obrta koji su vezani uz informatiku i nove tehnologije.

Na štandovima će obrtnici prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku, suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse/sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva/bačva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde i pira, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda naših izlagača. Članovi Oldtimer kluba Varaždin izložit će svoje ljubimce.

Krojačica će na trgu raditi sitne krojačke popravke, tkalja će s tkalačkim stanom izrađivati platno, kovač će s čekićem i nakovnjem izrađivati suvenire, a profesionalni frizer za kućne ljubimce (Pet groomer stylist) će uređivati ljubimce. Frizerke i kozmetičarke će na trgu izrađivati fen frizure, plesti pletenice, iscrtavati tetovaže na kosi, šišati, uređivati obrve, šminkati. U sklopu prezentacije Sekcije frizera i ostalih salona za uljepšavanje UHOV-a, organizira se dobrotvorna akcija (kroz šišanje/uljepšavanje posjetitelja sajma) za Udrugu za autizam „POGLED“. Učenici cvjećari izlagat će svoje cvjetne instalacije, ujedno i prigodne aranžmane koje će i prodavati. Pojedine srednje škole predstavljat će svoje obrtničke obrazovne programe kako bi djecu osnovnih škola ovim putem mogle upoznati ponudama obrazovnih programa svojih škola, ali i što mogu nakon završetka srednje školskog obrazovanja svojim rukama izraditi i lakše se uključiti na tržište rada.

U sklopu sajma na pozornici ispred FOI-a nastupit će 60 folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin, kao i 20 članova Potkalničkih plemenitaša koji se bave očuvanjem kulturno-povijesne baštine potkalničkog prigorja, a naročito tradicije potkalničkog plemstva. Uz navedene plesne nastupe nastupit će i Tamburaški sastav Taliri.

Program na pozornici ispred FOI-a:

9:00 – 10:30 h Tamburaški sastav Taliri

10:30 – 10:45 h Centra tradicijske kulture Varaždin

10:45 – 11:00 h Potkalnički plemenitaši

11:00 – 11:15 h prigodni govori

11:15 – 11:30 h Centra tradicijske kulture Varaždin

11:30 – 13:00 h Tamburaški sastav Taliri

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook