Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrađeni najbolji radovi učenika i vrtićevaca na temu ravnopravnosti spolova


U Osnovnoj školi Lijepa naša Tuhelj je u utorak, 11. lipnja, održana svečanost dodjele priznanja i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na likovno-literarni natječaj Krapinsko-zagorske županije i županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu ravnopravnosti spolova.

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije 18. travnja 2024. godine raspisala likovni-literarni natječaj na temu ravnopravnosti spolova. - Ove je godine u natječaju sudjelovalo 18 ustanova i drago mi je da su mentorice prepoznale problematiku ravnopravnosti i da je provode sa svojim učenicima u sklopu redovnog programa kao dio građanskog odgoja i obrazovanja - rekla je na samom početku predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić.

Natječaj je bio otvoren do 15. svibnja 2024. te je ukupno sudjelovao 71 učenik sa 74 poslanih radova. U kategoriji predškolskog uzrasta stigle su 22 prijave, 40 prijava u kategoriji od 1. do 4. razreda osnovne škole, 11 prijava u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole te 1 prijava u kategoriji srednjih škola. Stručni ocjenjivački sud odlučio je o tri najuspješnija rada u svakoj kategoriji te su priznanja i nagrade autorima najboljih radova uručile predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić i zamjenica župana Jasna Petek, koja je čestitala nagrađenima te zahvalila svima koji su sudjelovali u Natječaju. - Rodnu ravnopravnost uvijek stavljamo na dnevni red i posebno ju želimo obrađivati u našim vrtićima i školama, jer mislimo da se upravo stavovi najvećim dijelom formiraju u obitelji, ali na formiranje stavova sigurno djeluje i društvena zajednica, odgojno-obrazovne institucije, te smo iz tog razloga objeručke prihvatili ideju predsjednice Romić koja je predložila ovaj javni poziv - poručila je u pozdravnom govoru zamjenica Petek.

Okupljene su pozdravili i ravnatelj Osnovne škole Lijepa naša Davor Žažar te načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja, koji je istaknuo da mu je drago što se ova svečanost održava upravu u Tuhlju i čestitao svoj djeci koja su sudjelovala na natječaju, a posebice onima nagrađenima.

Svojim likovnim i literarnim radovima učenici su pokazali zašto podjela na muške i ženske poslove nije važna i zbog čega je važno dijeljenje poslova i preuzimanje odgovornosti. U radovima su prikazani ne diskriminirajući stavovi prema rodnim i spolnim razlikama te uvažavanje različitosti. Cilj natječaja bio je njegovanje literarnog stvaralaštva te likovne i vizualne kulture učenika, poticanje pisanog i umjetničkog izražavanja. Ispred Stručnog ocjenjivačkog suda okupljenima su se obratile i Maja Vukina Bogović, akademska slikarica i Marija Dijaković, učiteljica hrvatskog jezika.

Nagrađeni radovi prema kategorijama:

Likovni radovi djece predškolskog uzrasta:

Lorena Glavač, Dječji vrtić Bubamara, Donja Stubica

Dominik Kramarić, Dječji vrtić Potočić Tuheljski

Vita Lončarek, Dječji vrtić Potočić Tuheljski

Likovni radovi učenika/ca od 1. do 4. razreda osnovne škole: 

Julija Mudronja, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar

Dominik Drakšić, Osnovna škola Ive Andrića Zagreb

Irena Bevanda, Osnovna škola Žitnjak Zagreb

 Likovni radovi učenika/ca od 5. do 8. razreda osnovne škole:

Mila Cesarec, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Emili Koprivnjak, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Lana Vnuk, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Literarni radovi učenika/ca od 1. do 4. razreda osnovne škole:

Mihael Jembrih, Osnovna škola Ljudevit Gaj Mihovljan

Dominik Brčić, Osnovna škola Eugena Kvaternika, Velika Gorica

Roza Cvetko, Osnovna škola Eugena Kvaternika, Velika Gorica

Literarni radovi učenika/ca od 5. do 8. razreda osnovne škole:

Elena Bosec, Osnovna škola Bedekovčina

Leo Šantak, Osnovna škola Bedekovčina

Noa Krušelj, Osnovna škola Bedekovčina

Literarni rad u kategoriji srednje škole:

Jana Krušelj, Gimnazija A.G. Matoša Zabok

Svi sudionici svečanosti mogli su u prostoru Osnovne škole Lijepa naša razgledati izložbu svih pristiglih radova na Natječaj.

Svečanost su svojim izvedbama obogatili Josip Žlender kojeg je uvježbala učiteljica Pavica Iveković, Dječji vrtić Potočić Tuheljski koji su izveli pjesmu Ku-či-ći u pratnji svojih odgojiteljica, Tesa Pukljak koja je recitirala pjesmu Volim te mama, a koju je pripremila učiteljica Tanja Šurina, harmonikaš Antonio Sporiš te učenici 5. razreda Osnovne škole Lijepa naša koji su složili mali bend.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook