Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrade malim zagorskim pjesnicima

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva u Varaždinskim Toplicama


U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole, u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“.

Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Radovi su tiskani u zbirci, a 20 odabranih autora kazivalo je svoje stihove na Smotri.

Smotra je završila proglašenjem najboljih u kategorijama 5. i 6. te 7. i 8. razreda koje je odabralo stručno povjerenstvo . U kategoriji 5. i 6. razreda prvo mjesto osvojila je  𝐕𝐢𝐝𝐚 𝐒𝐤𝐫𝐚𝐛𝐥𝐢𝐧 iz  OŠ Donja Stubica (mentorica Danica Leštek), a drugo mjesto 𝐍𝐨𝐚 𝐊𝐫𝐮𝐬̌𝐞𝐥𝐣, OŠ Bedekovčina (mentorica Ivana Kranjčec). Treća je  𝐆𝐢𝐭𝐚 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜́, OŠ Petar Zrinski Šenkovec (mentorica Marijeta Stevanović).

Inače, smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ njeguje dječje pjesništvo različite tematike na kajkavskom narječju, osvješćuje važnost očuvanja zavičajnog govora, potiče rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te njeguje svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Festival i smotra potvrda su kreativnosti, želje za očuvanjem kajkavskoga jezika i želje za nastavljanjem višestoljetne književne tradicije na kajkavskome jeziku.(zl)

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook