Prethodni članak
Sljedeći članak

Nadbiskup Hranić: ‘Tek sam ovih dana uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio’

Hranić se ispričao žrtvama svećenika iz Sotina


Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić ispričao se u subotu žrtvama svećenika Zlatka Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, jer osumnjičenog nije uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage, piše Index.

- Ovom izjavom ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz poduzete mjere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnoga osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage. Nažalost, tek sam ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opće javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodinom, uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio vodeći brigu o svećeniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od mene tražile – priopćio je, između ostalog.

Podsjetimo, Hranić je znao za svećenika pedofila iz Sotina, no 14 mjeseci nije ništa poduzeo. Ranije ovog tjedna je o tome održao i press konferenciju na kojoj je rekao da ‘treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja‘ te da je potrebno provjeriti i ispitati prijavu.
- Svaki put nakon što sam bio upoznat s određenim optužujućim navodima učinio sam sve što je bilo moguće i potrebno pa tako i kad sam primio prijavu na račun bivšega župnika u Sotinu. Sastavio sam odmah zapisnik s majkom koja je u pratnji s kolegicom došla prijaviti nasilje prema svojoj kćeri, rekao je, piše Jutarnji.

- Biskup svakako treba bdijeti nakon primljene prijave i spriječiti novo zlo, no nije dužan, u ovom slučaju, svećenika udaljiti iz službe čim dobije prijavu. To će kao mjeru predostrožnosti odrediti nakon podizanja optužnice, a nje nije bilo. Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi, rekao je u utorak Hranić.
Nakon toga je o toj njegovoj konferenciji za novinare stiglo priopćenje Apostolske nuncijature u Hrvatskoj, koje je zapravo javni moralni ukor sa strane Svete Stolice. U tom se priopćenju ističe da je mons. Hranić formalno poštivao zakone, ali da nije pokazao suosjećanje sa žrtvom, a da u središtu akcije Katoličke crkve mora uvijek biti žrtva a ne eventualni počinitelj, kojega je poželjno razriješiti onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice razjasne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook