Prethodni članak
Sljedeći članak

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svi smo odgovorni prijaviti nasilje


U Hrvatskoj se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama događa se sad. Preko puta ulice. U tvojoj zgradi.Nasilje nad ženama uključuje vikanje, vrijeđanje, prijetnje, silovanje, udaranje, guranje, čupanje, uhođenje, uskraćivanje raspolaganja vlastitim novcem, zabrane druženja s obitelji ili prijateljima, zaključavanje… Nasilje nad ženama događa se doma, na poslu, u uredu, u tramvaju…

Svi smo odgovorni prijaviti nasilje kao i sumnju na nasilje. Nasilje možemo prijaviti policiji, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, zdravstvenim ustanovama i dr. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe kako je u prvih pet mjeseci 2021. godine, u slučajevima vezanim uz nasilje u obitelji i nasilje prema bliskim osobama došlo do porasta žena žrtava nasilja (npr. kod kaznenog djela tjelesne ozljede bilježi se porast žena žrtava od 22,9%).


Nasilje nad ženama u Hrvatskoj tema je o kojoj se priča no nedovoljno glasno i nedovoljno često. Potrebne su neprestane edukacije, preventivni programi, medijske kampanje, javni prostor u kojem će se moći razgovarati ali i djelovati i boriti se protiv rodno uvjetovanog nasilja. Na današnji dan prisjećamo se 1999. godine kada su ubijene tri žene i ranjena jedna žena na Općinskom sudu u gradu Zagrebu. Tijekom brakorazvodne parnice živote su izgubile supruga počinitelja Gordana Oraškić, odvjetnica Hajra Prohić, sutkinja Ljiljana Hvalec i ranjena je zapisničarka Stana Cvetković. Počinitelj je Mato Oraškić, suprug žrtve.


Ovaj dan obilježava se od 2004. godine, nakon prijedloga Vlade u kojem je između ostalog stajalo da se u Hrvatskoj nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sigurno okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili sin.


U Krapinsko- zagorskoj županiji djeluje SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja od 2012. godine. Kroz SOS utječemo na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja, osiguravamo direktnu psihološku i pravnu pomoć te senzibiliziramo javnost za pitanja rodno uvjetovanog nasilja.
Linija 049 639 281 otvorena je utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati a 091 639 2810 radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00 do 15:00 sati. SOS telefon i savjetovalište djeluje iz ureda u Zaboku, Trg Svete Jelene 6.

Iznimno je važan rad svih nas na osvještavanju i borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, njegovoj prisutnosti u svim slojevima društva te promoviranju nulte stope tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji!
Reagirajmo na nasilje! Kao što stanemo na semaforu kad je upaljeno crveno svjetlo- prijavimo nasilje kad saznamo za njega. Automatizmom. Nasilje je problem cijelog društva i tiče se svih nas, upozorava CESI, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook