Prethodni članak
Sljedeći članak

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: PU krapinsko-zagorska bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena


Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti. Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama želi se senzibilizirati javnost na problematiku nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja; te potaknuti sve građane, posebice žrtva nasilja, na prijavljivanje svih oblika nasilja, nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Naglašava se važnog multidisciplinarnog pristupa svih čimbenika koji se bave problematikom nasilja, a ujedno se i svaki pojedinac može zapitati koliko je sam svojim djelovanjem pridonio suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi takvog ponašanja.

 

Svojim statističkim pokazateljima Policijska uprava krapinsko-zagorska bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji, odnosno u prvih 8 mjeseci ove godine bilježi za 17,6 posto manje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u odnosu na isti period prethodne godine, dok je s druge strane zabilježen porast broja kaznenih djela Nasilje u obitelji za 20,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Policijska uprava krapinsko-zagorska provodi mnogobrojne aktivnosti na senzibilizaciji i osvješćivanju javnosti o spomenutoj problematici, kao i aktivnosti u cilju prevencije i sprečavanja nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja.

Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova je 2019.godine u suradnji s partnerima pokrenulo nacionalni preventivni projekt pod nazivom „LILY“ usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Riječ je o projektu multimodularnog karaktera, a u sklopu jedne od komponente programa nastala je i pjesma „Lily“ koju je skladao glazbenik Marina Ivanovića „Stoke“ posvećenu svim ženama, žrtvama nasilja.

Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook