Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK MIHOLIĆ: 'U 2020. godini nastavit ćemo podizati razinu standarda i ulagati u kvalitetnu infrastrukturu'

S načelnikom Općine Zlatar Bistrica Žarkom Miholićem razgovarali smo o godini na izmaku i planovima za iduću godinu


Kraj godine dobra je prilika za osvrt na realizirane projekte i aktivnosti u proteklom razdoblju, kao i za najavu planova za budućnost. Sudeći prema riječima načelnika Općine Žarka Miholića, iza Zlatar Bistrice je dobra godina.

Najveći proračun u 10 – ak godina

- Ova 2019. godina je godina u kojoj smo imali jedan od najvećih proračuna u proteklih desetak godina. Znači, iza nas je vrlo uspješna godina, u kojoj smo ostvarili značajne rezultate u apliciranju bespovratnih sredstava. Realizacija proračuna, odnosno ono što će prikazati izvršenje proračuna je bila preko 90 posto, što znači da je došlo do realnog planiranja. Isto tako, ostvarili smo početak ili završetak značajnih kapitalnih objekata koji će u mnogome podići standard naših mještana – rekao je uvodno načelnik Žarko Miholić. Načelnik je izdvojio daljnju gradnju cestovne infrastrukture. – U daljnju gradnju cesta usmjerili smo naše aktivnosti vezane uz dio prostorno - planskih investicija za razvoj centra općine Zlatar Bistrica. Treba izdvojiti i gradnju nove školske sportske dvorane. Tri godine su protekle od požara u kojem je stara dvorana nesrećom izgorjela. Gradnja dvorane je investicija veća od 20 milijuna kuna, koja bi trebala u 2020. godini biti završena. Među većim je projektima i reciklažno dvorište, također vrlo važan objekt kojim ćemo u znatnoj mjeri doprinijeti kvaliteti zbrinjavanja otpada na području općine Zlatar Bistrica.

Dječji vrtić

Ulaže se i u sektoru predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Tu bih istaknuo početak dogradnje dječjeg vrtića. Rok završetka je travanj iduće godine, no vjerujem da će biti završena i ranije. Ukupni kapacitet dogradnjom će se povećati s 85 na 125 polaznika, što će u dugoročnom razdoblju zadovoljiti potrebe općine Zlatar Bistrica. Podići će se i trenutni standard dječjeg vrtića, a radi se o 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od kojih je 500 tisuća namijenjeno za opremanje vrtića te unutarnje opreme i vanjskog dječjeg igrališta. Tijekom iduće godine u planu je produženi boravak djece do 19 sati, zapošljavanja novih teta, a osim Logopedskog kabineta i logopeda koji je beplatan za svu djecu s područja naše općine, krećemo i sa zapošljavanjem psihologa u sam dječji vrtić, koji će tu biti u potpori ne samo djeci nego i svima koji rade u sustavu, a posebno djeci s posebnim potrebama. Kada to sve zbrojimo, radi se o gotovo 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je 150 posto više od osnovnih izvornih sredstava koja su redovni priljev Općine Zlatar Bistrica. Nemamo razloga u tom dijelu biti nezadovoljni, međutim tu ima još puno stvari koje iziskuju daljnji pomak i nadogradnju – naglasio je načelnik Miholić.

Nastavak investicija

Iduća je godina razdoblje u kojem će se nastaviti daljnji tijek investicija. - U pripremi su još četiri projekta koje ćemo pokušati aplicirati i ostvariti pozitivne rezultate tijekom 2020. godine. Uglavnom se radi o cestovnoj infrastrukturi, usmjerenoj na održavanje lokalnih odnosno nerazvrstanih cesta pretvaranjem makadama u asflat, ali isto tako i daljnja gradnja novih prometnica u centralnom dijelu u kojem se planira razvoj centra općine. 2020. godina bit će početak energetske obnove općinske zgrade, gdje smo također bili uspješni i dobili smo nešto manje od 2 milijuna bespovratnih kuna. Gradit ćemo i dva nova dječja igrališta, za jedno smo ostvarili bespovratna sredstva na razini LAG – a Zeleni bregi, za drugo smo prikupili potrebnu natječajnu dokumentaciju, pa će 2020. godina također biti godina koja će kroz određene projekte dići razinu standarda, a isto tako i ulaganja u kvalitetnu infrastrukturu. To će, vjerujem, omogućiti, uz brzu cestu koja je došla na sam rub naše općine, daljnje otvaranje novih radnih mjesta i još kvalitetniji imidž naše gospodarske zone te doseljavanje novih stanovnika u našu općinu. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, a proračun za 2020. godinu to podržava – zaključio je načelnik Žarko Miholić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook