Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK KOS: 'U 2019. godini donesene su hrabre odluke čija će realizacija promijeniti živote mještana'

S načelnikom Sv. Križa Začretja Markom Kosom rezimirali smo godinu na izmaku, ali i novu 2020. godinu


Da je 2019. godina bila vrlo uspješna za njegovu općinu smatra načelnik Sv. Križa Začretja Marko Kos. Broj nezaposlenih je, kaže, dodatno smanjen, gospodarstvo se kontinuirano razvija, komunalna infrastruktura, u skladu s mogućnostima prati potrebe građana i poduzetnika, a konačno je počela i gradnja dječjeg vrtića.

'Konačno gradimo vrtić'

- Najviše ćemo je pamtiti upravo po početku izgradnje dječjeg vrtića. Nakon godina čekanja i raznih obećanja, tim Općine je odradio izvrstan posao pripreme projektne dokumentacije i aplikacije projekta na natječaj što je rezultiralo odobravanjem sufinanciranja EU novcem. Nadležno Ministarstvo je konačno prepoznalo da je uz naš rast gospodarstva i razvoj općine ovakva investicija krajnje potrebna te se konačno krenulo u realizaciju ovog, za nas iznimno važnog projekta. Izvođač radova je domaća tvrtka, Vodolim iz Donje Stubice, a ugovorena vrijednost radova s PDV – om iznosi 13.688.716,21 kuna. Investicija se dijelom sufinancira sredstvima EU, točnije odobren nam je maksimalan iznos potpore od 7.440.000,00 kuna, što nije dovoljno za zatvaranje kompletne investicije. Također, od odobrenih sredstava možemo tražiti samo 50% predujma, a ostatak sredstva se isplaćuje po završetku cjelokupne investicije. Vođeni pažnjom dobrog gospodara pripremili smo se na ovu investiciju zahtjevom za kreditno zaduživanje, ali i prodajom poslovnih udjela u trgovačkom društvu gdje smo bili manjinski vlasnik udjela što smo konačno u 2019. uspjeli kapitalizirati – objasnio je Kos uz riječi da je planirani rok završetka gradnje vrtića deset mjeseci i za sada sve ide po planu, a svakodnevno se može vidjeti napredak radova.
- U skladu s razvojnim planovima i usvojenim odlukama na sjednicama Općinskog vijeća kao najveću transakciju koja se odnosi na općinski proračun moram istaknuti prodaju udjela Općine Sveti Križ Začretje u društvu Zagorski metalac d.o.o. Mi smo zadnja jedinica lokalne samouprave koja je ostala suvlasnik navedenog društva i sa svojih 19 % udjela nismo imali nikakvog utjecaja na odlučivanje u društvu. Dok su druge općine i gradovi svoje udjele prodale prije deset i više godina, mi smo se godinama odupirali izazovima tržišta i držali svoj udio u društvu. Kao manjinski vlasnik nismo mogli utjecati na odluke vezane uz isplate dividende tako da značajne koristi za proračun kroz sve ove godine nije niti bilo. Društvo Zagorski metalac d.o.o. očekuje veliko investicijsko razdoblje legalizacije i rekonstrukcije postojeće plinske mreže, a zbog otvaranja tržišta drugim distributerima evidentan je i pad broja kupaca koje opskrbljuju plinom. Iako je odluka bila iznimno teška, odlučili smo se provesti javni natječaj za prodaju našeg udjela na kojem je postignuta cijena od 10.000.000,00 kn što je u skladu s procjenom vrijednosti manjinskog udjela Općine Sveti Križ Začretje u društvu Zagorski metalac d.o.o. – ispričao je svetokriški načelnik uz riječi da je konzultantska tvrtka KPMG Croatia d.o.o. uspješno odradila posao. Napomenuo je da će se dio sredstava u iznosu od 1.750.000 kuna odmah utrošiti u kupnju ˝Banovine˝- bogati prostor u samom centru Svetog Križa Začretja koji se sastoji od građevinskog zemljišta i nekadašnjih gospodarskih zgrada svetokriškog dvorca, a za Općinu to predstavlja iznimnu kulturno - povijesnu vrijednost i mogućnost da se konačno počinje rješavati problematika parkinga na Trgu i prometnica kroz sam Trg koje ga dijele na nefunkcionalne cjeline. - Od ostalih investicija vezanih za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture najviše je sredstava, gotovo milijun kuna, utrošeno u asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Tako je asfaltirano sedam dionica, dvije u Vrankovcu, dvije u Kotaricama, jedna u Kozjaku Začretskom, Ulica Ljudevita Gaja u Svetom Križu Začretju te spojna cesta Zleć – Pustodol, a izvršeni su i asfalterski radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta. Ovdje moram napomenuti da smo dio sredstava u iznosu od 348.000 kuna dobili od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Iako je ove godine u asfaltiranje uloženo znatno više sredstava u odnosu na prošle godine, moram napomenuti - kod nas se živi i radi, prometnice se troše pa da je još i milijun kuna više ne bi škodilo – naglasio je Kos dodajući da se kontinuirano radilo i na pitanju odvodnje, prvenstveno one oborinske tako da je tijekom godine izgrađeno nekoliko manjih objekata odvodnje oborinskih voda od kojih je istaknuo one u Galovcu Začretskom, Brezovi te u Mirkovcu.

Mnogo planova za predstojeću godinu

Tijekom godine ulagalo se u rekonstrukciju javne rasvjete na području Općine gdje je izvršena zamjena dotrajalih lampi u naselju Klupci Začretski te dio u Dukovcu. Za najmlađe je uređeno dječje igralište u Donjoj Pačetini, dok je za rekreativce nastavljeno uređenje biciklističke staze Zabok – Krapina gdje su postavljeni mostići preko kanala te je time dio asfaltirane staze u potpunosti stavljen u funkciju, a u suradnji sa Krapinsko - zagorskom županijom postavljeno je još jedno odmorište kod naselja Štrucljevo. - U naselju Završje Začretsko, uz sufinanciranje od strane Hrvatskih voda, koje su nam odobrile 187.000 kuna, sanirano je klizište koje je ugrožavalo obližnju nerazvrstanu cestu i stambeni objekt. Vrijednost izvedenih radova je gotovo 500.000 kuna. Realizirani su i neki EU projekti, poput izrade Strategije razvoja turizma, provedbe izobrazno - informativnih aktivnosti („Zeleno srce Zagorja“), a ostvareni su i neki novi projekti čija nas realizacija čeka u narednom periodu – uređenje Dječjeg parka u Brezovi te WIFI4EU projekt kojim će se građanima na javnim mjestima omogućiti besplatni Internet – nabrojio je Marko Kos. Proračun za 2020. godinu je, kaže, najviši u odnosu na prethodne godine i iznosi 27.755.000 kuna. Od tog iznosa polovina se odnosi na već spomenuti projekt izgradnje dječjeg vrtića. No, planirani su i ostali infrastrukturni projekti od kojih kao najveće izdvajamo daljnje uređenje sustava odvodnje od kojih se dio odnosi na nastavak već započetih projekata, a dio na nove investicije – objasnio je načelnik. Što se tiče izgradnje javne rasvjete, planira se rekonstrukcija dotrajalih stupova javne rasvjete na Trgu hrvatske kraljice Jelene te nekoliko manjih odvojaka. Za asfaltiranje je planirano 400.000,00 kn, a isti iznos je planiran i za izgradnju nogostupa i uređenje sustava odvodnje. Realizirati će se i već spomenuti EU projekt u vrijednosti 605.000 kuna, a koji se odnosi na uređenje Dječjeg parka Brezova koji je jedan od rijetkih u KZŽ prošao zbog riješenih imovinsko pravnih odnosa. - Tijekom 2019. donesene su kapitalne, rekao bih hrabre odluke koje se odnose na velike investicije koje će uz gradnju novih prometnica u suradnji sa Hrvatskim cestama i spojem Krapine, Svetog Križa Začretja i Zaboka promijeniti život naših građana. U 2020. godinu ulazimo izuzetno optimistično s novim radnim elanom popraćenim velikim projektima koji su pred nama. Koristim priliku da svim mještanima Općine Sveti Križ Začretje zahvalim na suradnji uz najljepše želje povodom predstojećih blagdana – zaključio je načelnik Sv. Križa Začretja Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook