Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK JUTRIŠA: 'U 2020. godini krećemo u izgradnju novog objekta za NK Straža i nove državne ceste kroz poslovnu zonu'

S načelnikom općine Hum na Sutli Zvonkom Jutrišom rezimirali smo 2019. godinu te se osvrnuli na investicije u novoj godini


Jedan od najvećih i najznačajnijih projekata na području općine Hum na Sutli u financijskom pogledu je rekonstrukcija i obnova ceste od Lupinjaka preko Klenovca do Taborskog. Ukupna dužina ceste je 5,5 kilometara, a vrijedna je 10 milijuna kuna. Iz proračuna Europske unije projekt se financira s 85 posto, a iz proračuna RH s 15 posto odobrenog iznosa – istaknuo je načelnik Zvonko Jutriša. Ove je godine obnovljen dobar dio te dionice. Drugi značajni projekt koji je završen i u funkciji je reciklažno dvorište, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. -2020. i Općina.

Velike investicije

Važna investicija realizirana u 2019. godini je i adaptacija dijela Dječjeg vrtića Balončica, sufinancirana sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a uključuje unutarnje uređenje, obnovu namještaja te uređenje vanjskog dijela igrališta i postavljanje novih sprava, igrala te antistresnih podloga. Značajno za istaknuti za ovu godinu je da je izrađena kompletna dokumentacija za buduću državnu cestu od Huma do Stražaplastike kroz poslovnu zonu do graničnog prijelaza Mali Tabor – navodi načelnik. Hrvatske ceste otkupile su zemljište od Stražaplastike do Omca, to je oko 1500 metara.

Iduće godine krenula bi njezina izgradnja. Izgrađeno je i oko 1,5 km novih asfaltnih cesta, riječ je većinom o manjim dionicama, prilazima kuća. Značajna sredstva uložili smo u izgradnju nogostupa, u ukupnoj dužini od 1500 metara, u sinergiji s Ministarstvom regionalnog razvoja i Hrvatskim cestama. Veliki dio stare rasvjete zamijenjen je novom LED rasvjetom koja je postigla ekološku i financijsku uštedu – rekao je Jutriša. Zbog tih ušteda, ističe, financirana je i nova javna rasvjeta u određenim zaseocima.

Novi kilometri cesta

- U 2020.godini najznačajniji projekt koji je u planu je izgradnja objekta za NK Straža koji sada ima samo montažni objekt koji je postavljen još 2009. Kreditno ćemo se zadužiti i sagraditi posve novi objekt sa svim pratećim sadržajima. Ovaj projekt dva smo puta kandidirali na natječaje i nismo prošli zbog tzv. razvijenosti. Nema nam druge nego da idemo sami u projekt, jer je riječ o klubu koji okuplja generacije mladih i bilježi odlične sportske uspjehe – ističe Jutriša.

Gradi se i dislocirana jedinica dječjeg vrtića u Gornjem Humu za smještaj 22 mališana s liste čekanja jer više nema mjesta u matičnom vrtiću. U idućoj godini nastavlja se završetak kompletne dionice ceste Lupinjak – Taborsko u dužini 5,5 km, ukupne vrijednosti 10 milijuna. Očekuje se i izgradnja prvog dijela ceste kroz poslovnu zonu. U 2020. u planu je obnova državne ceste i izgradnja nogostupa Prišlin – granični prijelaz Mali Tabor. Centar Huma također dobiva novi izgled, odnosno novo prometno rješenje: dva rotora u centru Huma i rotor ispred Općine radi bolje prometne povezanosti. Načelnik vjeruje da će se iduće godine maknuti i carinske kućice, ali kreće se i u rješavanje prometnog rješenja za parking u centru, koji će se uređivati po fazama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook