Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK HERCIGONJA: 'Kapitalni projekt u 2020. godini nam je izgradnja vrtića te izgradnja parka s fontanom u T. Toplicama'

S načelnikom općine Tuhelj Mladenom Hercigonjom rezimirali smo 2019. godinu te se osvrnuli na investicije u novoj godini


Načelnik općine Tuhelj zadovoljan je s onim što se na području općine napravilo u 2019. godini. Kad se podvuče crta, kaže, godina je bila izuzetno uspješna. - Naš najvažniji projekt je izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Tuhlju. Vrtić je ono što nam je nedostajalo u Tuhlju i omogućit će da naši mali Tuhljani i Tuhljanke dobe mjesto gdje će se predškolski odgoj djece odvijati primjereno kako i priliči 21. stoljeću. Izgradnja napreduje bolje od planiranog jer je vrtić već pod krovom, a trenutno se odvijaju radovi na unutarnjom uređenju. Sredstva za izgradnju i opremanje osigurali smo putem fondova Europske unije iz mjere 7.4.1. To je jedan od najvažnijih projekata koje smo u 2019. godini započeli i nadamo se da će krajem 2020. godine vrtić krenuti s radom - istaknuo je Hercigonja, a dodao je kako je značajan projekt bio proširenje mjesnog groblja.

Radovi na vrtiću u punom su jeku

- Završili smo s proširenjem prve etape gdje smo izgradili 36 grobnih mjesta s betonskim okvirima i 21 grobnicom. Više nismo imali grobnih mjesta za ukope. Projekt je vrijedan 1 050 000 kuna i finaniciran je sredstvima Općine - rekao je Hercigonja.

Radovi na području općine

Općina Tuhelj je i ove godine asfaltirala i modernizirala nerazvrstane ceste. Ove godine asfaltirano je 1100 m nerazvrstanih cesta u naseljima Lenišće, Prosenik i Pristava čime su, po riječima načelnika, podigli komunalni standard mještana. Ukupna vrijednost tih radova bilo je oko 750 tisuća kuna, od čega je 100 tisuća kuna dobiveno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. - U našem planu zacrtano je da osvijetlimo čitavu općinu pa smo ove godine proširili javnu rasvjetu u naseljima Tuheljske Toplice, Črešnjevac i Prosenik. Ugrađujemo modernu LED rasvjetu koja je štedljiva i ekološki prihvatiljiva što se vidi i na potrošnji električne energije. Svake godine mijenjamo oko 40 zastarjelih lampi s modernom LED rasvjetom te u roku od tri - četiri godine vlastitim sredstvima namjeravamo zastarjele lampe na području cijele općine zamijeniti LED rasvjetom - rekao je Hercigonja koji nam je objasnio kako je riješen gorući problem općine, odnosno sanacija klizišta uz nerazvrstanu cestu u Pristavi, odvojak Pleški. - Ta cesta je bila jedini put koji su mještani imali. Projekt je vrijedan 200 tisuća kuna što je financirano sredstvima Općine i sredstvima Krapinsko-zagorske županije - rekao je Hercigonja. Općina Tuhelj je, kako je istaknuo načelnik socijalno usmjerena. - Pratimo stanovništvo Tuhlja u svim sferama života, od rođenja do starije dobi. Paket socijalnih mjera je vrlo opširan te mislim da niti jedan stanovnik naše općine nije zapostavljen. Ponos našeg mjesta su udruge koje su vrlo brojne te svaka u svojem segmentu djelovanja ima ulogu u društvenom životu Tuhlja i naše male zajednice. Udrugama smo ove godine dodijelili 160 tisuća kuna što je u odnosu na naše izvorne prihode proračuna velika svota, a same udruge to opravdavaju svojim radom i promocijom Tuhlja širom naše granice, ali i diljem granice - objašnjava Hercigonja.

Kapitalni projekti

Proračun za 2020. godinu iznosi 11. 991 000 kuna, a izvorni su prihodi 5 milijuna kuna. Primici od zaduživanja bi bili 2,5 milijuna koji će se utrošiti na izgradnju dječjeg vrtića, kaže načelnik. Iz fondova Europske unije u proračun su ugrađena sredstva od 3.540 000 kuna, a pomoć iz državnog proračuna je 900.000 kuna. - Kapitalni projekti za 2020. su dovršenje izgradnje i opremanja dječjeg vrtića, izgradnja parka s fontanom u Tuheljskim Toplicama te asfaltiranje oko 1500 metara nerazvrstanih cesta. Sukladno politici općine i onome što smo odredili, izgradnje javne rasvjete u naseljima Glogovec i Lenišće. Počet ćemo i s izgradnjom projektne dokumentacije za dva projekta, izrade nogostopa u Bolničkoj ulici u Tuheljskim Toplicama i šetnicu uz Horvatsku od Tuheljskih Toplica do Tuhlja. Započet ćemo i s projektom uređenja trga u centru Tuhlja za kojeg ćemo sljedeće godine izraditi projektnu dokumentaciju. Ona će sljedeće godine biti završena i taj projekt mislimo prijaviti na jedan od fondova Europske unije, jer naši izvorni prihodi nisu veliki. Puno je priča o novom zakonu financiranja jedinica lokalne samouprave u Fondu za izravnjanje, Općina Tuhelj je na samoj granici. Iz Fonda za izravnanje je plan da u 2020. uprihodujemo vrlo malo sredstava, od 100 tisuća kuna, a dosada nismo imali financiranje iz tog fonda. Naši fiskalni kapaciteti nam ne dozvoljavaju da radimo odjednom više kapitalnih projekata, već tek kad završimo jedan projekt, krećemo u realizaciju drugog - govori Hercigonja.

Ovako bi trebao izgledati trg u centru Tuhlja

Na naše pitanje postoji li neki problem s kojim se susreće, rekao je kako je ponosan što su sve spomenute projekte uspjeli realizirati uz pomoć vlastitih sredstava. - Nismo imali velike pomoći od nadležnih i resornih ministarstava što me na neki način čini i pomalo nesretnim. Nadam se da će u budućnosti resorna ministarstva prepoznati naše projekte i prepoznati potrebu naših mještana te da će na dobrobit svih Tuhljanki i Tuhljana više sufinancirati općinske projekte - zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika, pa se vozi uz privremenu regulaciju. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnos...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program