Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK BAN: U rujnu 2021. godine vrtić će biti otvoren za još 60-ero djece'

Žal postoji zbog onoga što smo propustili prošle godine, ali danas nema mjesta žalovanju nego samo sreći i veselju što konačno krećemo u dogradnju vrtića – rekla je ravnateljica Komorčec


Kraj postojećeg Dječjeg vrtića u Bedekovčini uveden je u radove, koji su već i započeli, izvođač projekta dogradnje rekonstrukcije Dječjeg vrtića Bedekovčina, Koledić projekt d.o.o. iz Budinšćine. Ugovor s izvođačem radova potpisan u vrijednosti od 9.992.634,38 kuna s PDV-om, a radovi bi se trebali izvesti u roku od 12 mjeseci.

 

- Jedan od naših najvažnijih projekata Općine je svakako dogradnja dječjeg vrtića kako bi našim mališanima omogućili da polaze vrtić i predškolski odgoj. Nažalost, krivnjom države mi taj vrtić nećemo moći dograditi sredstvima EU već vlastitim – rekao je om prigodom načelnik Općine bedekovčina Darko Ban i objasnio razloge drugačijeg financiranja od ostalih sada građenih vrtića na području Krapinsko – zagorske županije.

 


- Prilikom prijave projekta dogradnje vrtića Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju troškovnik našeg projekta bio je unutar dopuštenog iznosa određenog natječajem. Iako je troškovnik projekta bio ovjeren od ovlaštenog projektanta, Agencija je uzela za pravo revidirati ovjereni troškovnik dodajući troškove te je tako vlastitom procjenom povećala vrijednost našeg projekta iznad dopuštenog iznosa i automatski nas eliminirala i odbila sufinanciranje projekta. Još apsurdnije od revidiranja ovjerenog troškovnika jest činjenica da dok su Općinu Bedekovčina odbijali zbog prelaska dopuštenog iznosa, pripremali su odluku kojom su ostalim prijaviteljima dopustili veću vrijednost projekta od one koja je prvotno propisana natječajem. Isto je tako zanimljivo da smo mi odluku o odbijanju primili 25. veljače putem Agroneta, a navedeno je kako je ona donesena 1. veljače što bi značilo da je Agenciji trebalo više od tri tjedna da obavi posao za koji je potrebno 10 minuta. S druge strane imate slučajeve gdje se po predmetnom natječaju sufinancira i gradnja vrtića na tuđem zemljištu što je nedopustivo, ali Agencija takve projekte nije smatrala spornim. Zašto su to napravili samo oni znaju – objasnio je načelnik Ban i dodao kako se čuje da će Europska komisija vršiti kontrole pa se nada da će vidjeti i što se to dogodilo Općini Bedekovčina.

 


- Nakon toga ostao je gorak okus u ustima te osjećaj ogorčenosti ne samo kao načelnika već i kod roditelja, prijatelja, kolege, sumještana svih onih čija djeca danas ne mogu biti smještena u dječjem vrtiću Bedekovčina. Želim naglasiti, politika je težak posao s puno izazova te suočavanja s lošim namjerama suprotne strane, no ono što nikada ne smije biti predmet političkih prepucavanja su naša djeca. To je nedopustivo! S obzirom na odgovornost koju imam kao općinski načelnik, nije bilo vremena za žalovanje te sam zajedno sa svojim suradnicima krenuo u rješavanje problema – nastavio je načelnik Ban. Kako bi osigurali smještaj za što više djece s područja Općine, Općina je potaknula i sufinancirali putem potpora otvaranje obrta za čuvanje djece te također sufinancira boravak djece u obrtima za čuvanje djece, privatnim vrtićima i vrtićima drugih jedinica lokalne samouprave.

Dogradnja u tri faze


- S obzirom na izmjene u financiranju gradnje, projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića razbili smo u faze te smo prošle godine završili s radovima na I. fazi koja je obuhvaćala pripremne radove, a ove godine krenuli smo u realizaciju II. faze te očekujemo da će u rujnu 2021. godine vrtić biti otvoren za još dodatne tri vrtičke skupine, odnosno 60-ero djece. Nakon završetka radova na II. fazi dobit ćemo prvu uporabnu cjelinu koja će činiti kompletno izvana uređena građevina s prilaznom cestom, vatrogasnim pristupom i 20 parkirališnih mjesta jugoistočno od prilazne ceste te kompletno uređen i opremljen prizemni dio sa 3 vrtićke skupine odnosno kapaciteta 60-tero djece, starosti između tri i sedam godina, s višenamjenskim prostorom i ostalim pomoćnim prostorom – rekao je načelnik Ban.
Ukupna neto korisna površina prostora prve uporabne cjeline iznosi 536,06 četvornih metara zatvorenog prostora i 63,10 četvornih metara otvorenog prostora odnosno to će biti natkrivenih terasa u prizemlju.

Ukupno će u vrtiću biti 223 djece


- Zbog prethodno navedene situacije II. fazu sufinancirat ćemo kreditom u skladu s Odlukom općinskog vijeća. Ukupna vrijednost investicije II. faze iznosi 10.168.634,38 , od toga je vrijednost radova 9.992.634,38 kuna, vrijednost nadzora radova 147.500,00 kuna, a projektantskog nadzora 28.500,00 kuna. Dokumentacija za III. fazu dogradnje dječjeg vrtića koja obuhvaća dovršetak i opremanje katnog dijela građevine, ugradnju lifta, uređenje vanjskog dvorišnog dijela te dodatnih parkirališnih mjesta spremna je za prijavu na izvore sufinanciranja, bilo da se radi o nacionalnim ili EU. Završetkom dogradnje, Dječji vrtić imat će smještajni kapacitet za ukupno 223 djece – istaknuo je načelnik Darko Ban.

 


Javnosti se obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića Bedekovčina Klementina Komorčec koja je istaknula da je djelatnicima, djeci i roditeljima posebno zadovoljstvo što je konačno došao taj dan kada kreće dogradnja vrtića. – Nadamo se da će u sljedećoj pedagoškoj godini sva djeca imati mjesto koje zaslužuju u Dječjem vrtiću Bedekovčina. Mi sa svojim radom u vrtiću nastojimo da taj rad i boravak djece u vrtiću bude što ugodniji, što kvalitetniji i što sadržajniji, ali prostor ne možemo nadoknaditi. Žal postoji zbog onoga što smo propustili prošle godine, ali danas nema mjesta žalovanju nego samo sreći i veselju što konačno krećemo u dogradnju vrtića – rekla je ravnateljica Komorčec dodavši da se djeca već jako zanimaju o čemu se radi jer vide ploče i početak radova, a kad su im rekli da se dograđuje vrtić oni su odmah počeli raditi svoje makete. – Vjerujem da će ova godina dana uz sve te radove i njima biti poticajna kad će gledati što se radi, a svima koji nisu dobili mjesto u proteklim godinama konačno će moći odahnuti i s mirom nastaviti raditi i živjeti – zaključila je ravnateljica Komorčec. U vrtiću je trenutno 137 -mero djece u šest odgojno – obrazovnih skupina.
Osim načelnika i ravnateljice na ovom okupljanju povodom početka gradnje bili su i zamjenik načelnika Janko Buzjak, viši referent za graditeljstvo, infrastrukturu i komunalne poslove Davor Glumpak, predstavnici izvođača radova Ivica Koledić i Ivan Sviben te nadzorni inženjer Ivan Jurković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook