Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Jureković: 'Nemam čarobni štapić kojim bih preko noći riješila sve probleme!'

Uoči Dana općine Krapinske Toplice, razgovarali smo s načelnicom Gordanom Jureković


ZL: Nedavno ste, nakon pobjede na lokalnim izborima, preuzeli mjesto načelnice u Općini Krapinske Toplice. Kakvo ste stanje u općini zatekli, na koje ste probleme naišli?

Jureković: Kao što sam već i nedavno javno rekla putem medija, u prilično smo nezavidnoj situaciji. Problema i neriješenih stvari ima poprilično. Činjenična stvar koju sam zaključila u ovih mjesec dana, otkako sam preuzela upravljanje Općinom, je to da nam je trenutno najveći problem to što je Općina u velikoj financijskoj dubiozi i kad su u pitanju kratkoročne, kao i dugoročne financijske obaveze. Osim neplaćenih dugovanja, moram istaknuti da nam je samo za redovne mjesečne troškove, odnosno plaće i materijalna prava radnika Općine, knjižnice, dječjeg vrtića te funkcioniranje komunalnog društva potrebno cca 500 tisuća kuna, a proračun se u prvoj polovici godine, kao što je to i običaj, ne puni onom dinamikom koja je planirana u proračunu. Uz to, bivši načelnik je iskoristio svoje zakonsko pravo na plaću idućih 6 mjeseci i prva plaća mu je već isplaćena, što nam još dodatno otežava financijsku situaciju obzirom da isplaćujemo dvije načelničke plaće. Dakle, trenutno nam je najvažniji cilj postati likvidni te potom tu likvidnost zadržati.

ZL: Koji su bili Vaši prvi konkretni potezi kao načelnice da pokušate riješiti te probleme?

Jureković: Prvo sam pokrenula izradu plana otplate kratkoročnih financijskih obveza te sam krenula u pregovore s dobavljačima, kako bih produljila rok za otplatu i to na nekoliko mjesečnih rata. Za sada u tome uspijevam i zahvaljujem dobavljačima na razumijevanju. Isto tako, čekam ponude revizorskih kuća kako bi rebalansom mogli osigurati sredstva u proračunu da imamo stvarno stanje i da znamo točno od kuda krećemo. Raskinuli smo dio ugovora s nekim medijima i konzultantima, srezat ću sve što se može kako bismo nešto uštedjeli. Samo za primjer, konzultantske usluge koje smo do sada plaćali što prema ugovorima, što preko narudžbenica, sad nam rade ZARA i REGEA besplatno. Također, predsjednik Općinskog vijeća nema službeni mobitel za razliku od prethodnog, pa će i tu biti neka ušteda. Također, dala sam nalog Upravnom odjelu da se uplatnice za obveze građana za komunalnu naknadu i održavanje groblja izdaju odmah i ovim putem apeliram na naše građane da ispunjavaju svoje obaveze, jer su ta sredstva namijenjena isključivo za održavanje komunalne infrastrukture i groblja. U našoj strukturi bilance imamo ogromna potraživanja, koja su većim dijelom nenaplativa i zastarjela i tu moramo donijeti konkretne odluke koji dio će ići na otpis, a koji dio na ovrhe. Navodim primjer Hrvatskih voda, koje idu na ovrhu svim građanima odmah i pritom se ne gleda tko je tko. U lokalnoj zajednici to je veliki problem, svjesna sam da će to izazvati bijes među našim građanima, ali Općina mora imati jednaki tretman kao i sva ostala javna poduzeća, a taj je da se utvrđene obveze plaćaju na vrijeme. Uvijek je do sada u tome politika igrala veliku ulogu, uvijek se se to odgađalo radi političkih razloga, ali smatram da je vrijeme da se jednom napravi rez i uvede reda u općinske financije, jer iskazivanje i napuhavanje bruto bilance velikim iznosima nenaplativih potraživanja nije u skladu niti sa Zakonom o proračunu, niti Zakonom o računovodstvu. A ja ne mislim i neću voditi Općinu protuzakonito.

ZL: Koji su Vaši kratkoročni ciljevi, koje želite ostvariti već ove godine?

Jureković: Obzirom na već navedenu situaciju, meni su praktički ove godine ruke vezane glede nekih većih projekata, jer bez kvalitetnog cash flow-a ne može se ništa planirati. U prvom dijelu godine, u tijeku izborne kampanje, bivša vlast je naručivala radove uređenja komunalne infrastrukture „šakom i kapom“ i meni su ostali dugovi za to i jako malo prostora za neke nove veće komunalne akcije. No, pokušat ću kroz rebalans proračuna povećati sredstva i za taj dio i naručivati radove koji su zaista neophodno potrebni da bi naši građani mogli dobiti kakve - takve komunalne uvjete za život. Molim ih za razumijevanje i strpljenje. Za sada sam s komunalnim društvom dogovorila male komunalne akcije uređenja centra, ali i okolnih naselja, neke promjene vidljive su krajičkom oka, ali do kraja godine uredit ćemo naše mjesto po „mjeri čovjeka“ s malim sredstvima, ali racionalnim planovima i sredstvima koja su nam preostala na raspolaganju. U prvoj i drugoj godini mandata svakako ću raditi na izgradnji komunalne infrastrukture tamo gdje je nasušno potrebno zbog ljudi koji nemaju riješen vodovod i onih koji ne mogu do svojih kuća. Smatram da bi prva ovogodišnja i jedina investicija trebala biti asfaltiranje parkirališta iza općine, jer potreba za parkirališnim mjestima je u našem mjestu jako velika, što zbog zaposlenika naših bolnica, što zbog gostiju, odnosno pacijenata koji dolaze na liječenje u naše bolnice. Svih ovih godina, gosti i turisti koristili su naše parkiralište besplatno, što smatram nedopustivim, a prema informacijama koje imam od komunalnog društva koje radi naplatu parkiranja, niti jedan gost ili pacijent bolnice ne negoduje što mora platiti parkiralište. Također, trenutno pripremamo projekt 'Tržnica' za prijavu na natječaj koji je otvoren do 30.09.2021. preko mjere 7.4.1. Projekt je bio spreman s pripremljenom građevinskom dozvolom, međutim nakon raspisivanja natječaja, ZARA, koja radi pripremu i prijavu na natječaj, uočila je puno neprihvatljivih troškova u projektu tako da moramo projekt u potpunosti izmijeniti i ishoditi novu građevinsku dozvolu. Isto tako, želim u potpunosti otvoriti Upravni odjel da postane stvarni servis građanima i investitorima. Naša općina će, kao što sam i obećala u predizbornoj kampanji, postati puno transparentnija i dostupnija, kako za naše građane tako i investitore. Nastojat ćemo stvoriti povoljnu investicijsku klimu, kako bi privukli što više investitora koji su zainteresirani za ulaganje i stoga ih ovim putem pozivam da mi se jave, jer moja su vrata otvorena za sve.

ZL: A koji su neki dugoročni ciljevi i planovi?

Jureković: Ciljeva i planova imamo mnogo, većinu njih sam i spominjala u kampanji, a svakako ću zdušno raditi na tome da se oni i realiziraju. Ipak, ne želim poput bivše vlasti davati sad senzacionalističke i pompozne najave mega - projekata sve dok se ne pripremi sve što je potrebno za njihovu realizaciju. U svakom slučaju, računamo na sredstva EU fondova, ali i pomoć Krapinsko - zagorske županije, za sve ono što je u Krapinskim Toplicama u njezinoj nadlženosti. Pomoć Županije je već vidljiva i tu moram posebno zahvaliti županu Željku Kolaru i zamjenici župana Jasni Petek na susretljivosti i odličnoj suradnji. Naime, sanirana je županijska cesta u Vrtnjakovcu u dužini od dodatnih 500 metara te traje privremena sanacija županijske ceste kroz centar, a puna, kompletna rekonstrukcija te glavne topličke prometnice očekuje se kroz iduće 2 godine. Znate, naše žile kucavice su ipak bolnice te će Općina učiniti sve što je u njezinoj moći da se one i dalje razvijaju, posebice na otvorenom tržištu zdravstvenog turizma, jer imamo jedne od najboljih liječnika, dijagnostičara, ali i fizioterapeuta te ostalog medicinskog osoblja i oni su naš ponos. U skladu s tim, Županija i Općina su završile projekt dogradnje bolnice, kao i projekt trodijelne sportske dvorane za koju već postoji i građevinska dozvola, tako da vjerujem da će se i to realizirati u ovom mom četverogodišnjem mandatu.

ZL: Kako ćete ove godine obilježiti Dan Općine?

Jureković: Na Dan Općine, 22. srpnja, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u prostoru Osnovne škole. Prigodan program u sklopu Badl festa traje od četvrtka 22.07. do nedjelje 25.07., sve u skladu s epidemiološkom mjerama. Ove godine je jubilarni 10. Badlfest, kojega nažalost nismo mogli organizirati onako kako je prvotno bilo zamišljeno, što zbog financija, što zbog mjera nacionalnog stožera i preporuka HZJZ. Štedimo, ali to ne znači da ćemo sve ukinuti. Smatram da Dan općine treba obilježiti i građanima pružiti barem malo zabave. To je praktički jedina manifestacija zabavnog tipa u našoj općini te smatram da to treba njegovati. Turistička zajednica Srce Zagorja se je itekako potrudila da svatko u ovih 4 dana Badlfesta pronađe nešto za sebe. U večernjem programu od poznatijih imena zabavljat će nas Klapa Cambi u petak, Zsa Zsa u subotu i klapa Kmeti koja otvara jubilarni Badlfest u četvrtak. Bit će tu i lunapark , predstave za djecu i odrasle. Dolazi nam Adam Končić s predstavom Šund naš svagdašnji, a očekuje nas i bogat program za djecu.

ZL: I Vaša kratka poruka stanovnicima Krapinskih Toplica za kraj intervjua?

Jureković: Svim stanovnicima općine Krapinske Toplice želim čestitati Dan općine i poručiti im da ću im uvijek biti na raspolaganju, ali koliko god ja to željela, nažalost, nemam čarobni štapić kojim bi mogla preko noći svima udovoljiti i riješiti sve te probleme koji su se gomilali i stavljali pod tepih godinama. Trudim se, puno radim cijelo vrijeme, tako će biti i dalje, ali još jednom molim sve za malo strpljenja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook