Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNICA JEMBRIH: 'U Loboru se godina broji od Janina do Janina i možemo reći da smo ponosni na ostvarene rezultate'

U intervju za Zagorski list načelnica Ljubica Jembrih govorila je o investicijama koje su u tijeku poput izgradnje dječjeg vrtića i o onima koje tek slijede; rekonstrukcija općinske zgrade u Kulturni centar, asfaltiranje, javna rasvjeta, nastavak uređenja groblja i druge aktivnosti


ZL: U nedjelju 26. srpnja obilježava se Dan općine Lobor. Ove godine neće biti tradicionalne proslave Janina. Na koji način će se obilježiti?

JEMBRIH: Dan općine i Župe ove ćemo godine obilježiti na drugačiji način zbog pandemije COVID-19. Tradicionalno, na samo Janine 26. srpnja održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, a prije svečane sjednice bit će održan mimohod udruga i sveta misa na otvorenom koju organizira Župa.

ZL: Rezimirajmo godinu na području općine Lobor. Koje su investicije bile najznačajnije, a koje su poboljšale standard građana?

JEMBRIH: U Loboru se godina broji od Janina do Janina i možemo reći da smo ponosni na ostvarene rezultate. Realizirali smo sve projekte koje smo planirani, a oni koji su u tijeku, realizirat ćemo do kraja godine. Prioritet nam je bio na nerazvrstanim cestama. Uspješno smo završili prošlogodišnji ugovor, asfaltirali ukupno 6 dionica, a ove godine u planu je asfaltiranje njih pet. Dionica Benkovići – Rihtarići uključujući i odvojak, Šeremeti, Ulica Tomislava Krajnika tzv. zaobilaznica u centru - jedna veća dionica i jedan dio Ulice Ante Kovačića. Te investicije sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i mještani su oslobođeni plaćanja. Nastavljamo i s uređenjem parkirališta kod mjesnog groblja u Loboru gdje smo ove godine od MRRFEU dobili sredstva za uređenje odvodnje. Također, zahvaljujući sredstvima Hrvatskih voda bit će sanirano i klizište ispod mrtvačnice. U tijeku je odabir izvođača, dok se za novu fazu uređenja groblja čeka početak radova. Ovu bi godinu završili s potpornim zidovima i riješili odvodnju, a sljedeću godinu samo još asfaltirali parkiralište i time zaokružili ciklus uređenja u četiri faze. To je veliki kapitalni projekt u kojeg se dosta uložilo zbog samog geografskog položaja. Radilo se i na rekonstrukciji javne rasvjete. U planu je postavljanje LED rasvjete u Starom Golubovcu. U suradnji s Elektrom Varaždin promijenjen je glavni vod i stupovi, i čim oni završe svoj dio, ide nova rasvjeta. Proširena je javna rasvjeta u Ulici Josipa Vedrine, a u planu za novu rasvjetu su još tri dionice. U svim tim projektima popraćeni smo sufinanciranjem od resornih ministarstava. S istim intenzitetom kao i lani, nastavili smo s uređenje poljskih putova kako bi ih očistili i učinili prohodnima za poljoprivredne strojeve i olakšali rad našim poljoprivrednicima.

 

ZL: Najveći kapitalni projekt koji se gradi u Loboru svakako je dječji vrtić. Kako napreduju radovi? Čekali ste ga više od 10 godina.

JEMBRIH: Izgradnju dječjeg vrtića, našeg najvećeg kapitalnog projekta u općini, započeli smo u travnju ove godine, u vrijeme najjače pandemije. Radovi se odvijaju prema planu, vjerujem da će završiti i prije roka te da ćemo sljedeće godine u rujnu moći vrtić otvoriti za našu djecu te im omogućiti kvalitetan i ugodan smještaj. Vrtić ima 917 kvadrata, a kapaciteta je za 80 –ero djece. Ukupna vrijednost je 9, 7 milijuna kuna, a od Agencije za plaćanje dobiveno je 7, 4 milijuna kuna.

 

 

ZL: Kada kreće rekonstrukcija općinske zgrade u Kulturni centar?

JEMBRIH: Javna nabava je u tijeku, krajem jeseni planiramo imati odabranog izvođača i napraviti plan uvođenja u posao i početi s rekonstrukcijom. Zgrada je derutna i stara i hitno joj je potrebno uređenje. Na katu će biti općinske prostorije, a u prizemlju multifunkcionalni prostor koji će moći koristiti naše udruge, djeca, građani, škola. Velika vijest i stvar je i što od prošle jeseni imamo Glazbenu školu u Loboru i da se možemo pohvaliti prvim završenim razredom. Tako da će i polaznici naše Glazbene škole moći imati koncerte u novom Kulturnom centru. To je projekt kojem se također veselimo, isto kao i novom dječjem vrtiću.

ZL: Koji će se još projekti nastaviti i realizirati ove godine?

JEMBRIH: U prošloj smo godini uredili ogradu na starom dijelu groblja u Petrovoj Gori, a ove godine nastavljamo s uređenjem ograde kod novog groblja. U planu je i otkup zemljišta za uređenje parkirališta. Nadamo se da će nas pratiti punjenje proračuna prema planiranom. Unatoč prvotnom smanjenu zbog COVID- 19, polako se vraćamo u normalu i za sada ni jedan projekt nismo prekinuli. Tim više, nastavljamo sa svim projektima koje smo započeli. I sljedeće godine prioritet su nam nerazvrstane ceste. Bitno nam je da do svake kuće ide asfalt i da svi građani imaju iste uvjete za život. Ali, ne samo asfalt već i rasvjetu, vodu. Na svakom našem brijegu trebaju biti isti uvjeti kako bi zadržale mladi i obitelji. U tijeku je i javna nabava za odabir izvođača na uređenju dječjeg igrališta i parkirališta u Markušbrijegu, investicija financirana europskim sredstvima. Zbog korone su nam projekti pomaknuti na ljeto i jesen, pa ćemo imati otvoreno nekoliko gradilišta. Također, nastavljamo sufinancirati radne bilježnice i radni materijal za osnovnoškolce, učeničke domove, stipendiramo učenike i studente i bit ćemo i dalje na pomoć našim sumještanima.

ZL: Kojim mjerama ste pomogli svojim obrtnicima, građanima Lobora? Najavili ste i rebalans proračuna.

JEMBRIH: Priprema se rebalans proračuna. Sve projekte realiziramo transparentno, pazimo na svaku kunu i za sad nemamo problema. I ove godine smo od Instituta za javne financije za istraživanja transparentnosti proračuna dobili 5, što je dokaz da smo na dobrom putu i da smo otvoreni na svim područjima. Na nekim stavkama koje se tiču kulturnih događanja imamo uštede i prilikom donošenja rebalansa ćemo ta sredstva preusmjeriti na druge stavke. Kako bi ublažili posljedice koronavirusa obrtnike i poduzetnike smo oslobodili plaćanja komunalne naknade za cijelu 2020. godinu. Plaćali smo i vrtiće i čuvaonice za vrijeme dok djeca nisu u njima boravila. Moram najaviti da ćemo i ove godine pomoći OPG-ovcima s područja Lobora. Krajem godine bit će raspisan natječaj za potpore OPG-ovima, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede planiramo uvesti poticaje i za neke nove poljoprivredne kulture.

ZL: Koliko sredstava ste za projekte dobili iz ministarstava, koliko iz EU fondova?

JEMBRIH: Na područje općine Lobor u ove tri godine je iz EU fondova za projekte stiglo više od 14 milijuna kuna, a iz resornih ministarstava više od 5 mil. kuna. Pripremamo i tehničku dokumentaciju za nove projekte kako bi bili spremni i za novu financijsku omotnicu. Osim sredstava koje je dobila Općina, moram spomenuti i kako su i dvije udruge koje se bave socijalom dobile preko 8 milijuna kuna, a ustanova Loborgrad preko socijalnog fonda za socijalnu infrastrukturu više od 15 milijuna. Tako da možemo reći da smo zadovoljni, a to se vidi i na razvitku naše općine.

ZL: Često ističete i upozoravate na loše stanje županijske ceste.

JEMBRIH: Moram naglasiti da je županijska cesta prema Loboru naša jedina i glavna prometnica koja nas spaja s drugom dijelovima županije. Ona je u lošem stanju, više nije ni sigurna za prometovanje i to sam već napomenula u nekoliko navrata Županijskoj upravi za ceste K ZŽ. U protekle tri godine ŽUC je ušao jedino u investiciju proširenja mosta u Vinipotoku na zahtjev Općine i tvrtke QDom koja je tamo proizvodila mobilne kućice. Taj je dio odrađen, ostalo se svelo samo na krpanje udarnih rupa i to na neadekvatan način. Na sastanku sa županom 2017. obećano nam je da, ukoliko krenemo u otkup zemljišta, oni će krenuti u rekonstrukciju mosta kod Buntaka. Mi smo zemlju otkupili, a most još nije proširen te nam svake godine obećavaju da će krenuti sljedeće godine. Imam informaciju kako će ŽUC ove godine asfaltirati tek 400 metara ceste, na ukupnoj dužini od 11 km. Moramo napomenuti da je konačno raspisan natječaj za sanaciju klizišta u Vojnovcu, gdje su Hrvatske vode već i prošlu godinu to klizište uvrstilo u sufinanciranje, no međutim ŽUC je 2019. godinu odustao od Ugovora jer nije bio spreman. Ipak, vjerujem da će se iduće godine to pokrenuti i mi dobiti sanaciju kakvu zaslužujemo. Krećemo u smjeru razvoja turizma, ali bez normalne i sigurne prometnice nećemo uspjeti ni u jednom segmentu.

ZL: Kad smo već kod turizma, Općina je u izradi strateškog plana razvoja turizma.

JEMBRIH: Tako je, u fazi smo izrade strateškog plana razvoja turizma. Provedena je i anketa među građanima, a naglasak je na vjerskom turizmu i prirodnim ljepotama i bogatstvima. Vezano uz turizam, krećemo i u rekonstrukciji postojeće poučne staze i izgradnju nove prema Cukovcu s brojnim atraktivnim sadržajima poput Bambi staze, hotela za ptice i kukce te edukacijskog centra Zelena učiteljica. Projekt je vrijedan pola milijuna kuna i popraćen je europskim sredstvima.

ZL: I razgovor ćemo završiti pitanjem o nogometnom igralištu.

JEMBRIH: To je veliki i zahtjevan projekt o kojem se u Loboru priča više od 10 godina. U fazi smo otkupa zemljišta i vjerujem da ćemo taj dio riješiti do kraja godine nakon čega ćemo moći krenuti s izradom tehničke dokumentacije kako bi spremni dočekali novu financijsku omotnici gdje ćemo prijaviti projekt Sportski centar s nogometnim igralištem. Gradio bi se na zemljištu ispod vrtića, tako da bi njime dobili jedan lijepi kompleks i proširili sam centar Lobora. Djeca i mladi su naša budućnost, te se veselim takvim projektima. Ujedno, čestitam dečkima iz NK Lobor na ulasku u I. ŽNL, i želim reći da im je Općina Lobor tu dan im pruži potporu i pomogne.

ZL:  Poruka Loborcima za Dan općine.

JEMBRIH: Ova nam je godina posebno teška zbog pandemije COVD -19. Mnogi su u strahu za svoja radna mjesta, za svoje zdravlje, za svoju obitelj. Kao i svake godine do sada, ovih bi se dana u Loboru trebala održati višednevna proslava u povodu Dana općine i Župe. Naše Janine. Nažalost, proslava će ove godine izostati, ali vjerujem da neće izostati vedar duh i vjera u bolje sutra naših sumještana. Usmjerimo dio naših aktivnosti prije svega na očuvanje zdravlja svih ljudi, a isto tako na pomoć kod posljedica gospodarske krize. Držimo se zajedno, pomažimo jedan drugome, budimo si potpora. Svim dragim Loborkama i Loborcima, našim župljanima želim sretan Dan općine i Dan župe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook