Prethodni članak
Sljedeći članak

Na smetlištu u Zagorju pronađena vrijedna slika poznatog slikara: "Mislili su da je print"


Na reciklažnom dvorištu u Krapinskim Toplicama jedan je mještanin, inače poznati zagorski liječnik i slikar dr. Josip Rubes, pronašao dvije odbačene slike, a jedna od njih je vrijedno umjetničko djelo.

- Išao sam odvesti otpad na naše smetlište i vidim tamo odbačene dvije slike. Pitao sam gospođu koja tamo radi smijem li uzeti te dvije slike sa smetlišta i rekla mi je da smijem. I onda pogledam jednu od njih i vidim da je riječ o vrijednom akvarelu našeg poznatog slikara Nikole Grozdanovskog, kojeg i osobno poznajem - ispričao nam je dr. Rubes.

Akvarel pronađen na smetlištu

-Pretpostavljam da bivši vlasnik slike nije imao pojma o čemu se radi. Možda je mislio da je to neki print ili što li već pa ga je odlučio baciti. No, ovo je akvarel od Kolea, kako je nadimak Grozdanovskom. Inače, kako je Kole također liječnik, bili smo zajedno i članovi slikarske sekcije pri Hrvatskoj liječničkoj komori - ispričao nam je dr. Rubes.

Dr. Josip Rubes


Inače, Nikola Grozdanovski rođen je 1932. godine u Štrbovu (današnja Republika Sjeverna Makedonija) u neposrednoj blizini prekrasnog Prespanskog jezera. Vrlo se rano počinje aktivno baviti slikanjem. Godine 1957. polaže u Skopju slikarstvo i povijest umjetnosti u klasi profesora Riste Lozanovskog. Izlagao je na više od tri stotine samostalnih i na oko dvije stotine skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu, a također je bio i organizator te sudionik brojnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Dr. Nikola Grozdanovski

-Ovu sliku pronašao sam prije otprilike dva tjedna. U međuvremenu sam pokušao stupiti u kontakt s dr. Grozdanovskim, koji je sad u 92. godini života, no, pričao sam telefonski samo s njegovim sinom, koji mi je rekao da njegov otac slabo čuje pa da ne može razgovarati na telefon. U svakom slučaju, obavijestio sam ih da sam pronašao njegovu sliku i da, ukoliko je žele natrag, ja ću im je vratiti - ispričao nam je dr. Rubes.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook