Prethodni članak
Sljedeći članak

Na jesenskom upisnom roku još 101 slobodno mjesto u zagorskim srednjim školama

Pozivam roditelje i učenike da iskoriste priliku i želim im sretan početak nastave koji će prema objavi početi 5. rujna, rekao je župan Kolar


U Konjščini je danas održana konferencija za medije na temu drugog upisnog roka u srednje škole. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, za 9 srednjih škola kojima je Krapinsko – zagorska županija osnivač, od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odobren je upis za ukupno 1350 učenika u 59 razrednih odjela.

-Prijava u sustav za upise u srednje škole obavlja se elektroničkim putem i to u 2 upisna roka. Prvi, ljetni je završen, a sada nam prethodi jesenski rok, koji započinje 20. kolovoza i otvoren je do 22. kolovoza. Nakon provedenog prvog upisnog roka, upisano je 1177 učenika, u naših 9 škola i možemo reći da u odnosu na prošlu godinu, upisano nakon prvog roka 40 učenika više nego prošle godine. Za drugi jesenski rok preostalo je 101 upisno mjesto, u 6 srednjih škola i u ŠUDIGO – u Zabok ostalo je 6 upisnih mjesta za program glazbenika. Od 101 upisnog mjesta, 29 upisnih mjesta se odnosi na programe deficitarnih zanimanja pa tako u tim programima imamo još slobodnih mjesta za programe kuhara, soboslikara, strojobravara, elektroinstalatera, zidara, vozača motornog vozila i vodoinstalatera – rekla je Smičić Slovenec te podsjetila da samim upisom u neki od programa koji je na listi deficitarnih zanimanja Krapinsko – zagorska županija dodjeljuje stipendije. Javni natječaj za stipendije bit će raspisan krajem rujna.

U SŠ Pregrada u drugom upisnom roku ostalo je 7 upisnih mjesta u tri programa: 3 kuhara, 2 slastičara i 2 u Prirodoslovnoj gimnaziji.

U SŠ Krapina je 5 slobodnih mjesta: 3 za program prodavača i 2 za pogram hotelijersko – trusitičkog tehničara.
U ŠUDIGO - u Zabok je 6 slobodnih mjesta u Glazbenoj školi za program glazbenika.

Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić rekla je da je u SŠ Konjščina ostalo 8 slobodnih mjesta za autoelektričare, 6 za zanimanje elektroinstalater, 9 za komercijaliste, 6 za strojobravare i 2 za zanimanje vozač motornog vozila. - Dobro je napomenuti da SŠ Konjščina nastavu održava samo u jutarnjoj smjeni i da učenici iz udaljenih krajeva mogu biti smješteni u Učenički dom u Bedekovčini. Za zanimanje strojobravar Zavod za zapošljavanje Područbni ured krapina financira trošove zdravstvenih pregleda učenika radi izdavanja liječničke svjedodžbe – rekla je ravnateljica.

Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj istaknula je da SŠ Bedekovčina školuje učenike u tri sektora i ima brojna zanimanja. - U četverogodišnjem programu ostalo je 8 mjesta u zanimanju agrotehničar, a što se tiče trogodišnjih, cvjećar su 2 slobodna mjesta, plinoinstalater 6, soboslikar/ličilac/dekorater 6 mjesta, staklar 6 mjesta, pomoćni proizvođač keramike i zidar 6 mjesta – rekla je ravnateljica.

Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak istaknula je da nakon uspješnog ljetnog upisa u strukovnim programima, bilježe 1 slobodno mjesto u zanimanju vodoinstalater i 15 u općoj gimnaziji.

Ravnatelj SŠ Zlatar Mladen Pavetić naveo je da SŠ Zlatar ima 9 slobodnih mjesta u smjeru tehničar za logistiku i špediciju.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok naglasila je da je Općini bitno da ulaže i potpomaže SŠ Konjščina kako bi zadržali mlade u Općini. - Osim redovnih stipendija koje dodjeljujemo srednjoškolcima, tu je i sufinanciranje prijevoza, ali i ono na čemu moram staviti naglasak, kod dodjeljivanja narednih stipendija, jedan od ključnih kriterija će biti da se radi o deficitarnom zanimanju, ali i da se radi o tome da djeca upisuju SŠ u Konjščini. Smatram da su upisivanja deficitarnih zanimanja problem u KZŽ i veseli me da KŽŽ stipendiranjem motivira učenike da ih upišu – rekla je Krok.

Župan Željko Kolar istaknuo je da se 40 učenika više upisano u prvom roku nego prošle godine u oba roka. - Ostalo je 101 slobodno mjesto. Vjerujem i želja nam je da barem 50 posto tih mjesta popunimo jer naše srednje škole imaju sjajne programe i profesorice i profesore i njihovi rezultati na nacionalnom nivou zapravo su dokaz toga. Treba se prisjetiti da imamo 14 državnih prvaka, 13 koji su osvojili drugo mjesto, 18 koji su osvojili treće mjesto, a kada gledamo rezultate mature, oni su iznad prosjeka RH. Ako gledamo broj onih koji su 100 posto riješili maturu, njih je 6, što je iznad prosjeka, a imali smo čak 18 učenika koji su završili s 5.0, što je opet iznad prosjeka u proteklih nekoliko godina – rekao je Kolar.

Dodao je da je prošle godine u deficitarna zanimanja upisano 133 učenika, a ove godine 155 u prvom upisnom roku. - Vjerujem da možemo popuniti barem polovicu od onih 50 što očekujemo, a to bi bilo oko 180 učenika u deficitarnim zanimanjima, što bi bio jedan fantastičan rezultat. Sutra i prekosutra je mogućnost upisa, pozivam roditelje i učenike da iskoriste priliku i želim im sretan početak nastave koji će prema objavi početi 5.9. Nadam se i vjerujem bez posebnim epidemioloških uvjeta vezanih za koronu, a s obzirom na veliki broj zaraženih na području KZŽ koji je ipak u padu u odnosu na posljenja dva tjedna, vjerujem da smo mi naš val najveći završili i da će do 5.9. biti puno bolja situacija nego danas – zaključio je Kolar.

Na pitanje je li sve spremno za početak školske godine, župan je odgovorio potvrdno. - S obzirom na veliki broj investicija i radova na području KZŽ neki radovi koje smo mi započeli nešto malo kasne, no bit će gotovi do prvog dana nastave. Poništio sam natječaj za plin koji smo raspisali za škole i zdravstvene usanove jer ponuda je bila 516 posto skuplja nego što smo imali u protekle dvije godine. Konkretno, 2020. - 2022. smo potrošli plina u vrijednosti 15 milijuna kuna, sada smo dobili ponudu na javnom natječaju 78 milijuna kuna. Tko je tu lud? O tome sam upoznao premijera Plenkovića i ministra Filipovića još na sjednici Vlade u Slunju. Drugi natječaj je vani, vjerujem da će biti više prijava i da ćemo dobiti neku normalniju cijenu, iako 300 ili 350 posto povećanja cijene plina i struje ne možemo nazvati normalnim, ali me veseli da je nakon 3 tjedna godišnjeg odmora Vlada imala sjednicu i da su premijer i minisitar reagirali i decidirano rekli da će se osigurati sredstva i da opskrba energentima u vrtićima, školama, socijalnim ustanovama i bolnicama nije upitna i da će Vlada reagirati – zaključio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook