Prethodni članak
Sljedeći članak

Na današnji dan prije 26 godina raketiran je Zagreb

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih zvončića, a ranjeno ih je 218

  • foto: Davor Eterović www.zagreb.hr

    foto: Davor Eterović www.zagreb.hr


Danas i sutra je obljetnica raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, u kojem je samo u Zagrebu poginulo sedmero, a ranjeno više od 200 ljudi.


U znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.


Rakete sa zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.


U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih zvončića, a ranjeno ih je 218, objavio je Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook