Prethodni članak
Sljedeći članak

Mučili hrvatske policajce 1991. godine – stigla optužnica

Postupak suđenja u odsutnosti


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966., 1964. i 1965.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, piše index.hr.

Optužnicom se 56-godišnjaka tereti da je postupio protivno Ženevskoj konvenciji o postupanju s ratnim zarobljenicima, Ženevskoj konvenciji o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te nekoliko dopunskih protokola, a dopunske su protokole "zaobišli" i 58-godišnjak te 57-godišnjak.

Mučili ljude

U optužnici se navodi kako je 56-godišnjak od 29. rujna 1991. do 2. studenoga 1991. u Kninu, tijekom oružanog sukoba između Oružanih snaga RH i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin bio raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu.

"Kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio je ratne zarobljenike, a nakon što su u bolnicu u Knin dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika MUP-a (1969., 1967., 1967. i 1969.), 56-godišnjak je između ostalog, fizički i psihički zlostavljao prvog tako što ga je tukao kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, te između nogu.

Tereti ga se da je fizički zlostavljao i drugog, a trećeg je tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini. Četvrtog pripadnika je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen", navodi se u optužnici.

Pozivali druge ljude da ih muče

Uz to, 56-godišnjaka se tereti da je dozvoljavao da u sobu u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici dolaze druge osobe i zlostavljaju ih.

Drugookrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustio spriječiti da se ratne zarobljenike muči, dok se trećeokrivljenog 57-godišnjaka tereti da je kao zatvorski stražar mučio ratne zarobljenike.

Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH, 58-godišnjak, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i 57- godišnjak, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije, nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni.

Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama, a 57-godišnjaka se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika (1969.), nanijevši mu tjelesne ozljede.

U optužnici je predloženo da se nakon potvrđivanja optužnice taj postupak spoji s postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH i da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsutnosti, stoji na kraju priopćenja ŽDO-a Split, prenosi index.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook