Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladim obiteljima u Desiniću Općina pomaže u sufinanciranju prve nekretnine

Općina Desinić donijela je proračun u iznosu od 10,5 milijuna kuna


Općina Desinić u 2021. godinu ušla je s proračunom od 10, 5 milijuna kuna. Najveći dio sredstava u iznosu od 2,5 milijuna kuna namijenjen je za komunalno gospodarstvo, odnosno za održavanje općinskih nerazvrstanih cesta kojih ima oko 50 kilometara, izgradnju cijevi za propuštanje, zimsko održavanje, košnju uz cestu, održavanje i zamjenu javne rasvjete, uređenje groblja, asfaltiranje staza te uređenje živice/ čempresa u dužini oko 800 metara. Veći dio iznosa namijenjen je i za sanaciju klizišta. Ove je godine Općina prijavila sanaciju klizišta vrijednosti 1.200.000 kuna.

Komunalna infrastruktura i dječji vrtić
Za gradnju objekata komunalne infrastrukture, u što spada asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja nogostupa, sanacija i krpanje pukotina na postojećim asfaltiranim cestama te izgradnja manjeg dijela cjevovoda zajedno sa Zagorskim vodovodom i Krapinsko – zagorskom županijom, Općina planira iznos od 1.600.000 kuna. Za godišnje sufinanciranje vrtića namijenjeno je 500.000 kuna. Naime, 2018. godine Općina Desinić donijela je odluku prema kojoj za drugo dijete u vrtiću roditelj plaća 40 posto od ekonomske cijene, za treće dijete 25 posto, a za četvrto 10 posto, a za svako daljnje besplatno. Time su za vrtić i veća financijska izdvajanja, no načelnik Zvonkom Škreblin je zadovoljan. Kaže da se to pokazalo itekako dobrim potezom, jer je vrtić stalno pun djece, što ih itekako veseli.

Škola, udruge i poljoprivreda
Za potrebe u školstvu u što spada pomoć roditeljima pri kupnji udžbenika, škole za život i sufinanciranje prijevoza učenika izdvojit će se 130.000 kuna, a za prijevoz srednjoškolaca oko 100.000. Povećavaju se i učeničke i studentske stipendije s 200 na 300 i sa 400 na 500 kuna. Za udruge i kulturi i sportu namijenjeno je 160.000 kuna, a za protupožarnu i civilnu zaštitu DVD i ZJVP izdvaja se 300.000 kuna. Sredstva će i ove godine na raspolaganju imati i poljoprivrednici, za njih je planirano 106.000 subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne djelatnosti. Subvencije će se isplaćivati za držanje goveda, krmača, pčelinjih zajednica, koza, ovaca, sadnju voćnih i loznih sadnica, a poticat će se i turizam i malo i srednje poduzetništvo.

Pomoć mladim obiteljima
U ovogodišnji proračun Općina Desinić uvela je jednu novinu. S 80.000 kuna potpomognut će mlade u sufinanciranju nabave prve nekretnine. - To se odnosi na mlade koji kreću u gradnju nove kuće ili u kupnju kuće. Uvjet je da nemaju niti jedne druge nekretnine u vlasništvu, a da su s područja Desinića ili će se u Desinić doseliti – kaže Škreblin. U proračunu je i stavka od 10.000 kuna kao pomoć u rješavanju zemljišnih knjiga za građevinsko zemljište ili za mlade OPG-ovce ako je u pitanju poljoprivredno zemljište. Također, Općina je izdvojila i 5.000 kuna preko LAG-a za pomoć mladima pri izradi programa 'Uzmi pare i napravi nešto za mlade.'

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook