Prethodni članak
Sljedeći članak

Mlade Zagorke osvojile nagradu za kratki film u Berlinu

lMade studentice Eva Pelko iz Oroslavja, Ida Matilda Repar iz Donje Stubice i Idin kolega Viktor Firšt iz Zagreba snimili su kratki film o kritičkom mišljenju i čitanju te ga poslali na natječaj koji je raspisala pokrajina Baden-Wurttemberg iz Njemačke. Filmić je postigao veliki uspjeh jer se našao među 3 nagrađena filma u međunarodnoj konkurenc


Kad mladi Zagorci postignu uspjeh na državnom nivou to je razlog za slavlje, a kad postignu uspjeh na međunarodnom natječaju, to je razlog za još veće veselje. Mlade studentice Eva Pelko iz Oroslavja, Ida Matilda Repar iz Donje Stubice i Idin kolega Viktor Firšt iz Zagreba snimili su kratki film o kritičkom mišljenju i čitanju te ga poslali na natječaj koji je raspisala pokrajina Baden-Wurttemberg iz Njemačke. Filmić je postigao veliki uspjeh jer se našao među 3 nagrađena filma u međunarodnoj konkurenciji. Autori su dobili na raspolaganje određena financijska sredstva od kojih će se tiskati slikovnica. Slikovnica će biti rezultat radionice koju će Ida, Eva i Viktor voditi s učenicima OŠ Donja Stubica. Filmić i slikovnica će biti izvrstan prilog Godini čitanja koju obilježavamo temeljem odluke Hrvatskoga sabora.

Eva Pelko i Ida Matilda Repar bile su i gošće na Youth.Danube Salon-u koji se 15. listopada održao u Berlinu. Tamo su prisustvovale događanju koje je okupilo mlade ljude iz 14 zemalja dunavske regije. Imale su priliku pred publikom, koja je bila fizički ili virtualno prisutna, govoriti o svojoj viziji koju su pretočile u kratki film. Njihov odgovor na pitanje kako djecu i mlade privući knjizi i čitanju bio je originalan: – Zašto djeca ne bi napravila problemsku slikovnicu? Crtajući i pišući, sudjelujući u nastanku knjige, najlakše će ući u svijet knjiga i čitanja – kažu mlade Zagorke. Youth.Danube Salon u kojem su Eva i ida sudjelovale je bio glavno događanje u seriji sličnih konferencija čiji je cilj ojačati međunarodnu i integracijsku suradnju između zemalja dunavske regije. Rezultati će biti predstavljeni Europskoj komisiji kao prilog Konferenciji o budućnosti Europe. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook