Prethodni članak
Sljedeći članak

Mještani Bedekovčine mogu odlagati sve vrste otpada u reciklažnom dvorištu

Ukupna vrijednost projekta iznosi maksimalno 3.242.204,64 kuna, ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose maksimalno 2.895.704,64 kuna, od čega je 84,99% prihvatljivih troškova projekta financirano EU sredstvima


Općina Bedekovčina u sklopu projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta – Općina Bedekovčina“ izgradila je reciklažno dvorište u svrhu sustavnog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. Reciklažno dvorište na raspolaganju je svim stanovnicima Općine. U sklopu projekta postavljeno je 7 kontejnera zatvorenog tipa volumena 7 m 3 , 15 kontejnera zatvorenog tipa volumena 10 m 3 , 1 preša za kartonsku ambalažu, 3 klimatizirana (ventilacijski otvori) natkrivena spremišta te 3 rolokontejnera za glomazni otpad. Ukupna vrijednost projekta iznosi maksimalno 3.242.204,64 kuna, ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose maksimalno 2.895.704,64 kuna, od čega je 84,99% prihvatljivih troškova projekta financirano EU sredstvima. Njime će upravljati trgovačko društvo Komunalno-Zabok d.o.o. Reciklažno dvorište radit će utorkom i četvrtkom od 13,00 do 20,00 sati i subotom od 9,00 do 14,00 sati. Simboličnim rezanjem vrpce, reciklažno dvorište otvorili su danas načelnik općine Bedekovčina Darko Ban i direktor Komunalnog poduzeća Zabok Rajko Turk. Valja reći kako se dvorište nalazi pri ulasku na brzu cestu u Bedekovčini.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban rekao je kako će ovo reciklažno dvorište biti od velikog značaja za mještane općine.  - Bitno je o recikliranju educirati najmlađe, ali i odrasle kako bi znali na koji način odvajati i spremati otpad. Prije šest godina smo otvorili malo reciklažno dvorište u centru Bedekovčine te vjerujem kako će mještani i na ovom reciklažnom dvorištu propisno odlagati otpad - istaknuo je Ban. - Ovdje se nalazi preko trideset kontejnera, od posuda za lijekove do posuda za pesticide. Na ulazu u dvorište nalazi se popis na kojem piše koje vrste smeća se prikupljaju. Djelatnik reciklažnog dvorišta će napraviti zapisnik, a smeće mogu besplatno odlagati mještani općine Bedekovčina uz predočenje osobne iskaznice - objasnio je Ban.

Direktor tvrtke Komunalno-Zabok Rajko Turk rekao je da reciklažno dvorište  donosi novi nivo zbrinjavanja otpada građanstvu.  -  Pozivam sve korisnike da odlažu otpad prema naputcima i prema onim letcima koje Komunalno poduzeće dostavlja na njihove kućne adrese. Neka paze na količine otpada koje nose na reciklažno dvorište. Ne može svatko donijeti otpada koliko želi nego je točno utvrđena količina otpada koja se zaprima. Primjerice, kad se radi o građevinskom otpadu u velikim količinama, ono se zbrinjava prema zakonu na odlagalištu građevinskom otpadu - istaknuo je Turk dodavši kako se pravila kod zbrinjavanja otpada moraju poštivati. - Reciklažno dvorište ima video nadzor te će se građani sankcionirati ako se neće pridržavati pravila.

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek rekao je kako je reciklažno dvorište bitno za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju.  - Nadamo se da će otpad koji se na ovako razvrstava, manje završiti u prirodi jer nam je svima interes da zaštitimo prirodu - rekao je Ferek-Jambrek.  Događaju otvaranja nazočili su i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek, pročelnik grada Zaboka Nenad Miletić, zamjenik općine Bedekovčina Janko Buzjak, predstavnici Zagorske razvojne agencije te direktor Komunalnog Bedekovčina Miro Mihovilić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook