Prethodni članak
Sljedeći članak

'Mjera od 4000 kuna za ugrožene djelatnosti produžuje se do 31. prosinca'

Premijer Plenković najavio nove mjere za poduzetnike i radnike


U tijeku je sjednica vlade. Premijer Andrej Plenković najavio je nove mjere za pomoć gospodarstvu koje će biti službeno donesene u ponedjeljak. Najvažnija najava, kaže Plenković, je tema potpora. Ustvrdio je da je vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna. -Mi imamo 1,5 milijuna zaposlenih i 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati dobru sezonu. Razmatrali smo koje poruke ohrabrenja poslati našim radnicima i zaposlenicima. Nove mjere ćemo donijeti u ponedjeljak. Ukupno je isplaćeno 6,3 milijardi kuna za sve mjere, vrhunac je bio u travnju kada smo isplatili plaće za 581.000 radnika, za kolovoz ćemo isplatiti 270 milijuna kuna – kazao je premijer.

-Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez panike nastavit ćemo s mjerama skraćenog radnog vremena. Produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca - 2000 kuna po radniku, to je ona mjera potpore za plaće. Mjera od 4000 kuna za one djelatnosti koje su ugrožene produžuje se do 31. prosinca. To su prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 posto. – istaknuo je. Ta se mjera, rekao je, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa. - I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Ove iste mjere ćemo omogućiti i onim djelatnostima koji budu zatvoreni odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite – kazao je Plenković i dodao kako će sve te mjere do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to kako iz postojeće financijske perspektive, tako i pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio i iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost. Ujedno je najavio nastavak izdavanja "Covid kredita" putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

- Hrvatska je poduzela nacionalne mjere pravovremeno. Reagirali smo na vrijeme i zato nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili premoštavanje krize brojnih gospodarskih subjekata - rekao je Plenković. Ocijenio je da su nove aktivnosti na tom tragu, najavivši temeljitu raspravu sa sindikatima i poslodavcima, kako piše Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook