Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTRICA DIVJAK O DRŽAVNOJ MATURI: 'Esej iz hrvatskog neće se pisati 16. svibnja'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku se obratila maturantima i potvrdila da se zbog situacije s koronavirusom odgađa esej iz Hrvatskog jezika


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku se obratila maturantima i potvrdila da se zbog situacije s koronavirusom odgađa esej iz Hrvatskog jezika, tj. da se neće održati 16. svibnja prenosi Vijesti.hr

- Drage maturantice i maturanti, dobar vam dan! Bilo je dosta pitanja vezano uz vaš položaj i maturu posljednjih dana pa evo jedno izravno obraćanje – koliko možemo biti izravni u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas'', počela je svoje videoobraćanje ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasivši da je situacija nepredvidiva, teška i izazovna ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i globalno.

- Teško predvidjeti što će se dogoditi za nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed. Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose i kod nas i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti nego i o europskom kontekstu, odnosno da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i grupu na WhatsAppu gdje su i drugi ministri obrazovanja iz EU-a i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja koja su vezana uz maturante. Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja - naglasila je ministrica i pojasnila u nastavku što to znači prenosi Vijesti.hr .

- Ukoliko bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga. Što se tiče različitih informacija o tome da bismo umjesto državne mature mogli provesti prijemne ispite na fakultetima – to neće biti moguće. Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite''.

Divjak je potvrdila da se esej iz Hrvatskog jezika neće održati 16. svibnja, ali tvrdi da ćemo u to vrijeme znati kad će se državna matura održati jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu, a to je lipanj.

- Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge nego i u odnosu na vaše europske kolege - zaključila je ministrica, prenosi Vijesti.hr .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook