Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar najavio: Povećat ćemo plaće u javnom sektoru


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u Saboru da je kroz zakon o plaćama u javnom sektoru predviđeno "sigurno" povećanje plaća zaposlenih u tom sektoru, pogotovo za službenike i namještenike s najnižim plaćama.

'Svjesni smo značaja koji službenici imaju u sustavu pravosuđa, prije svega zapisničari i kroz novi zakon ćemo zasigurno ići na povećanje njihovih plaća', najavio je ministar u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća (COP) u javnom sektoru, piše N1.

Time je odgovorio na upit zastupnice Dalije Orešković (Centar) što je poduzeo vezano za visine plaća zaposlenih u pravosuđu te na navode Katarine Peović (RF) kako zapisničari imaju plaću od samo 600 eura.

Ministar je rekao kako za zakonsko uređenje toga pitanja treba vremena, ali i da je zapisničarima koeficijent u nekoliko navrata povećan, zadnji put prije mjesec i pol dana.

Objasnio je i kako je novi zakon ključan za analizu sustava plaća u javnom sektoru i strateško planiranje ljudskih potencijala. Javne službe u smislu ovoga zakona su i školske ustanove čiji su osnivači država i lokalne jedinice, a kojima se sredstva za plaće obračunavaju u državnom proračunu, precizirao je. Javnim se službama, dodao je, smatraju i javne ustanove kojima se sredstva za plaće osiguravaju iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a obveznicima ostaju HZZ, HZMO i HZZO.

Obveza COP proširuje se na sve isplate iz državnog proračuna, ne samo na plaće i naknade. “Stoga će od sada putem COP-a vršiti isplate kao što su obračun drugog dohotka, ostala materijalna prava, obračuni i isplate drugog dohotka i ostalih naknada vanjskim suradnicima”, kazao je ministar, piše N1.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook