Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Filipović: ''SPAR najavio dodatno snižavanje 300 proizvoda, NTL čak 500''

  • davor filipović

    Foto: Pixsell


Agencija Standard and Poor's potvrdila je rejting Hrvatske "BBB+" i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne. Procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone. Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije. Za HTV Dnevnik sve to komentirao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, za HTV Dnevnik komentirao je novo snižavanje cijena koje na snagu stupa od ponedjeljka. Istaknuo je kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima.

- Vi ste vi jučer mogli ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanaca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima, rekao je ministar.

Filipović je rekao da će ti trgovački lanci ići u dodatno snižavanje pojedinih artikala te da će ih Konzum sniziti tisuću do kraja godine.

- U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300, kazao je.

Filipović: Proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka

Ministar je istaknuo da je Vlada odlučila inicirati razgovor s trgovačkim lancima nakon skoka inflacije u kolovozu, a nakon višemjesečnog razdoblja snižavanja inflacije.

- Postignut je dogovor, a mi smo dodatno ograničili cijene 30 proizvoda, proširili smo osnovnu košaricu i ti proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka, rekao je Filipović.

Filipović je rekao da kao što nije došlo do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena prošle godine tako se to neće dogoditi ni sada.

- Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje, objasnio je.

Cijena struje ostaje ista, ograničavaju se cijene za 30 proizvoda

Vlada predstavlja novi paket mjera

Vlada: S&P potvrdio napredak Hrvatske i dobre poteze Vlade

S&P potvrdio napredak Hrvatske

Ministar je rekao da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će neko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala. 

- I oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana, kazao je.

- Država uvijek ima mehanizme da zaštititi svoje građane, dodao je.

Filipović je komentirao prognoze HNB-a koje najavljuju tehničku recesiju i rekao da je HNB i prošle godine imao pogrešnu prognozu te da se dogodio rast gospodarstva.

- Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo našem gospodarstvu dodatni rast, rekao je ministar.

Dizanje kreditnog rejtinga

Filipović je rekao kako postoje ljudi koji u Hrvatskoj teško žive, ali da je na Vladi da radi sve kako bi oni živjeli bolje.

- To činimo kroz mjere, dodao je.

- Mirovine rastu, prosječne plaće rastu, pogledajte rast BDP-a, istaknuo je Filipović.

Ministar je rekao da dizanje kreditnog rejtinga puno znači za gospodarstvo.

- Znači jeftinije zaduživanje i znači za rejting naše zemlje, to će biti dodatni impuls našem gospodarstvu, kazao je Filipović, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook