Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTAR BEROŠ U KRAPINI: Dogovoreno da se dio bolnice u Stubičkim Toplicama pretvara u odjel za pacijente s COVID- 19

Ministar zdravstva u Krapinsko - zagorsku županiju došao je na poziv župana Željka Kolara, a razgovaralo se o epidemiološkoj situaciji u KZŽ


Na poziv župana Željka Kolara, danas je u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji stigao ministar zdravstva Vili Beroš. Ovom je prilikom u Krapini održan radni sastanak ministra Beroša i njegovih suradnika sa županom Kolarom, načelnikom Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelkom Ferekom – Jambrekom te ravnateljicama i ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja Krapinsko - zagorske županije. Uz ministra zdravstva Vilija Beroša, na sastanku je bila i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

 

- Od osnovne je važnosti svijest građana i ovi rezultati koje imamo, zajednički su. Danas smo tu razgovarali o epidemiološkoj situaciji u županiji, napravljeno je puno da se održi kakva je u ovom trenutku. Izloženo nam je što je napravljeno od početka epidemije i razgovarali smo o nekoliko specifičnih problema u županiji, riječ je prvenstveno o funkcioniranju specijalnih bolnica. Izložen nam je koncept formiranja jednog COVID – pozitivnog centra odnosno centra za tretiranje COVID pozitivnih pacijenata, a dotakli smo i neke druge aktualne teme koje se odnose na domove za starije i umirovljenike. Dogovorili smo nastavak planiranih aktivnosti, a od iznimne važnosti je da smo stalno u komunikaciji jer jedino na taj način možemo rješavati problem i poteškoće. Želim naglasiti, odgovor na ovu epidemiju i krizu je vrlo dinamičan, mi ponekad u roku jednog dana promijenimo neke odluke i promišljanja za najbolji mogući odgovor. Tako smo dotaknuli pitanje brzih testova koji omogućavaju vrlo brzo detektiranje COVID pozitivnih bolesnika i to je nešto što će možda promijeniti našu cjelokupnu strategiju odgovora na ovu ugrozu, jer ukoliko u nekoliko minuta dobijete činjenicu da li je netko pozitivan ili ne, dobijete značajnu situaciju koja se odnosi i na djelatnike u zdravstvenim ustanovama i u domovima za starije i korisnike tih ustanova. Potrebno je razgovarati jer na taj način učimo jedni od drugih na dobrobit sviju nas – rekao je ministar Beroš.

 

Na novinarsko pitanje oko načina na koji je virus ušao u domove za starije, ministar Beroš odgovorio je da načelno može reći da je infekcija u domove ušla putem djelatnika. – Nemoguće je bilo spriječiti da prilikom povratka djelatnika na posao netko ne unese virus, to je daleko najčešći način unosa virusa u domove. Tu su i korisnici koji zahtijevaju tretmane tipa dijalize ili promjene katatera u nekoj drugoj ustanovi i tamo se zaraze i prilikom povratka u dom donesu infekciju – odgovorio je ministar.

 

Na pitanja o popuštanju mjera, rekao je da se odluke o tome vode egzaktnom epidemiološkom situacijom. – Strategija obrane je temeljena na 5 elemenata, a izlazna strategija ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu već niz drugih elemenata. Izlazna strategija i mjere popuštanja su spremne. Važno je da ‘pušemo na hladno’ i da smo jako oprezni – rekao je Beroš, dodavši da postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom.

 

- Ministar Beroš je trebao doći u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, pa da u protekla 24 sata od 37 testiranih nemamo ni jednog zaraženog. Svaki dan jedan susret i to je rješenje za borbu protiv koronovirusa – našalio se zagorski župan Željko Kolar na konferenciji za medija nakon sastanka sa ministrom Berošem u Krapini. Zahvalio se na posjetu ministru te mu prezentirao aktivnosti Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije.

Razgovaralo se, izvijestio je, i aktivnostima i mjerama koje se provode u staračkim domovima i o specijalnim bolnicama u Stubičkim Toplicama i Krapinskim Toplicama, odnosno o financijskom aspektu funkcioniranja takvih bolnica jer su izgubile dobar dio poslovnih obveza s obzirom da ema dnevnih pacijenata i neće se dostići limit. Tim djelatnicima osigurati plaće. Na taj je problem župan skrenuo ministru pozornost. Župan je iznio i informaciju da će se u bolnici u Stubičkim Toplicama napraviti prostor za smještaj pacijenata lakše i srednje zaraženih koronavirusom. To bi trebalo profunkcionirati kroz nekoliko dana. U drugom dijelu bolnice, a koji bi bio odvojen od tog odjela za COVID-19 pacijente, smjestili bi se pacijenti iz domova za starije i nemoćne.

 

 Novinari su pitali ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka zašto Nacionalni stožer ne objavljuje mikrolokacije i o stanju s koronavirusom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabitilaciju Stubičke Toplice. – Odluka o otpuštanju pacijenata je odluka epidemiologa u suradnji s lokalnim Stožerom da se pacijenti ako ih ima više zadrže u ustanovi ili je bolje da se smjeste u neku drugu ustanovu koja ima uvjete za samoizolaciju. Bitno je da se svi koji su pozitivni izoliraju i ne dolaze u kontakt sa zdravim osobama, a hoće li se to napraviti na način da ostanu u bolnici dok ne prođe pozivititet ili će ih se premjestiti u drugu ustanovu ovisi o lokalnom Stožeru. Na nacionalnoj razini se ne bavimo lokalnim slučajevima nego možemo pružiti potporu i savjet – rekao je Capak.
Na pitanje kako to da se u bolnici 2. travnja pojavio virus, a 3. travnja su pacijente pušteni iz bolnice, epidemiolog dr. Ivan Lipovec rekao da su detektirani bliski kontakti te je pacijentima koji nisu imali bliske kontakte rečeno da mogu ići kući, dok je kod ostalih 30-ak pacijenata koji su bili na tom odjelu, odmah napravljeno testiranje. Oni kojima su nalazi bili negativni, a obitelji su izrazile želju da skrbe o njima, pušteni su kući. Ostalo je nekoliko ljudi, a prijepor je nastao samo oko jedne pacijentice koja je otišla kući. Popodne, odnosno, navečer, dobili smo, informaciju da je ta osoba dobila temperaturu – izjavio je.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook