Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Beroš ponovno traži kontrolu radnog vremena liječnika


Ovih je dana ravnateljima bolnica stigao dopis iz Ministarstva zdravstva u kojem se zahtijeva striktno provođenje Pravilnika o početku, završetku i rasporedu radnog vremena zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javnog zdravstva, piše Jutarnji.

Drugim riječima, traži se strože vođenje evidencije o radnom vremenu, a trebala bi se provesti uz pomoć informatičke podrške, odnosno bolničkog informacijskog sustava koji bi pratio ispunjavanje obveza iz radnog odnosa za svakog djelatnika. Navodi se to u dopisu MIZ-a uz upozorenje prema kojem bi poslodavac koji ne vodi evidenciju o radnom vremenu zaposlenika bio prekršajno odgovoran.

Sve to jer praksa govori da s rastom broja dodatno zaposlenih liječnika iz javnog zdravstva u privatnoj praksi trpi radno vrijeme u bolnicama. Istina, to nije prvi put da ministar traži kontrolu radnog vremena jer isto je pokušao u kolovozu 2020. pa u listopadu 2021. i konačno ovih dana treći put.
Koji će biti ishod ovog najnovijeg zahtjeva MIZ-a i kako će se provoditi, teško je predvidjeti jer ravnatelji se još konzultiraju s informatičkim službama o mogućnostima digitalne kontrole te s pravnicima o mogućim problemima s GDPR-om. Svi su zasad suglasni da "štancanje" kartica ne bi bilo učinkovito, piše Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook