Prethodni članak
Sljedeći članak

Milica proizvodi i zagorsku vegetu za koju je potražnja sve veća

Sade i uzgajaju ljekovito bilje i od njega proizvode sirupe, sokove, eterična ulja i čajeve


 

Milica Kunović iz Martinšćine oduvijek je voljela skupljati ljekovito bilje, tako da je OPG koji je otvorila bio samo prirodni slijed. Hobi je pretvorila u posao u kojem uživa, posebno u berbi ljekovitih čajeva i izradi krema od lavande, gaveza i smilja. Zajedno sa suprugom Josipom prerađuje sirupe i sokove od ljekovitog bilja te proizvodi eterična ulja i hidrolate. Sade lavandu, smilje, mentu, ružu… Milica skuplja, kombinira, miksa, a Josip destilira vodenom parom. U prodaji imaju i oko četrdeset vrsta čajeva: kamilicu, melisu, matičnjak, mentu, koprivu, šipak, kadulju, pelin, gospinu travu, mušku travu kičicu, vrbu ivu, maslačak... Svaki od tih čajeva za neku je zdravstvenu boljku. – Kud god idem tud berem bilje. Mene to opušta. Neki dan sam kopala na njivi i odmah nabrala malo ljekovitog bilja. Zdravlje je u prirodi. Znaju to i naši kupci - kaže Milica.

 

Gavez za rane

Posebno je posvećena izradi krema od gaveza po starom narodnom receptu te kremi od lavande i smilja. Posebno su ljekovita eterična ulja koja djeluju i antiseptički na kožu. Lavanda je, kažu, kraljica svih ulja. Od nje proizvode sirupe, sokove, likere. Lavanda pomaže kod nesanice, ekcema, upale sinusa, uboda komaraca, za kožu... Eterično ulje smilja je za sve hematome na koži... Osim eteričnih ulja proizvode i hidrolate koji su također zdravi i nisu ništa manje ljekoviti od eteričnih ulja, objašnjava Milica. Osim sirupa i sokova od ljekovitog bilja priprema i domaću vegetu, za koju je potražnja velika. – Nikad je nemamo dovoljno – kaže Milica. A njezina vegeta ima sljedeće sastojke: peršin, mrkva, celer i listovi žute i narančaste mrkve, biljka vegeta, bijeli i crveni luk. Ti se sastojci samelju, stavi se soli i pospremi u flašice. Sol čuva svježinu. I onda tu vegetu možete stavljati u juhe, razna variva ili kada dinstate meso… Daje finu aromu i okus – otkriva Milica.

 

Proširenje ljekovitog asortimana

Dok nije bilo korone, četiri dana u tjednu svoje su proizvode prodavali na tržnici Dubrava, a bili su i sa svojim štandom kroz godinu i na nekoliko zagorskih manifestacija, najčešće u Gupčevom kraju. Sada se nešto malo prodalo preko online tržnica, no nije to kao prava interakcija s kupcima. – Ipak su naši kupci malo stariji ljudi koji nisu naučeni na internetsku kupovinu. Oni vole doći, pogledati proizvod i isprobati uživo. Dok su mladi koji su više na internetu, naučeni na trgovačke centre – zaključuje Josip.
Uz mirovinu ovo im je dodatni izvor prihoda, a planu je zasaditi još više ljekovitog bilja i proširiti ljekoviti asortiman.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook