Prethodni članak
Sljedeći članak

Milanović i Plenković uputili snažne poruke iz Knina

Cijeli državni vrh danas u Kninu sudjeluje na obilježavanju Dana pobjede i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje"

  • Knin - rezana slika

    Hrvoje Jelavic/PIXSELL


U Knin je stigla cijela Vlada, braniteljske udruge, a govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održali su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina.

- Čast mi je, ali zaista čast, i posebna prilika, govoriti na 25. godišnjici na oslobođenja Hrvatske. 25 godina je jako dugo razdoblje. Djeca koja su tada rođena su danas već formirana. U ovih 25 godina mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina. U tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i nadam se da će se pretvoriti u kulturu srca koji će nas obilježavati kao naciju - rekao je predsjednik Zoran Milanović. 

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

- 25 godina je voda duboka i vrijeme je da se u njoj pogledamo i ne nužno da govorimo o zajedništvu jer ono ponekad nije moguće. Ali da budemo zajedno, da govorimo o stvarima koje nas spajaju i dijele. Pogledom Hrvata ili pogledom Srbina, to nisu uvijek isti pogledi. Bitno je da se o problemima govori i stavlja ih se na stol - poručio je Milanović. - Nikada nismo potonuli u moralnu katastrofu. Grešaka je bilo, zločina je bilo. Sve te priče o zločinačkom pothvatu posljedica su grešaka - što li činjenjem što li nečinjenjem - istaknuo je dodavši da je Hrvatska ispravila grešku ali da teret ostaje. Pozdravio je potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS). - Doći ovdje na proslavu s Hrvatima je arhitektura srca, a ne matematika, to nije mala stvar. - zaključio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković rekao je u svom obraćanju da je današnji dan prožet pomirbom i pijetetom. Rekao je kako je uvijek poseban osjećaj govoriti iz Knina. - Iz kolijevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobjede u Domovinskom ratu. Tu pobjedu najbolje simbolizira slika dr. Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu. Oluja je bila prekretnica za mir i budućnost jugoistočne Europe i možemo je gledati kao našu najveću pobjedu - istaknu je Plenković. 

- Pobjednik koji ne zna praštati sije klice razdora i budućih zala. A hrvatski narod to ne želi. Riječi su to Tuđmana iz Vukovara 1997. godine. I danas te državničke poruke treba imati na umu - kazao je premijer. Pozvao je na pijetet prema žrtvama, s jedne i druge strane, a to rekao je, ukazuje na veličinu pobjednika.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 


 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook