Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom: Udruga Sveta Ana već 11 godina za primjer

Želimo da naša djeca svaki dan budu zadovoljna, ravnopravna, da steknu samopouzdanje te vjeru u zajednicu u kojoj žive, poručila je predsjednica udruge Mateja Posarić


Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Jedna od vrlo aktivnih udruga koja uspješno provodi niz projekata i zapošljava veliki broj djelatnika koji brinu za djecu s teškoćama i osobama s invaliditetom je Udruga Sveta Ana, kojoj je ova godina, unatoč koroni, vrlo aktivna i uspješna. Udruga danas zapošljava 34 djelatnika, 10 pomoćnika u nastavi, 16 osobnih asistenata, fonetičara, radnog terapeuta, fizioterapeuta, terapeuta za senzornu integraciju, voditeljicu igraonice te 2 voditelja i 1 koordinatora na 2 ESF projekta.

Traganje za informacijama
Roditeljstvo može biti najljepša, ali i najzahtjevnija životna uloga. Rođenjem djeteta svaki roditelj dobiva novu ulogu u životu i novi izazov za osobni rast, a roditelji djeteta s teškoćama, razvojnim odstupanjem ili rizicima suočavaju se dodatno s nizom neočekivanih situacija i brojnih pitanja na koja nije lako naći odgovore. To je život sa svakodnevnim rizikom. Svako dijete, i ono urednog razvoja i ono s teškoćama u razvoju, zaslužuje da bude prihvaćeno s oduševljenjem i da se razvije u sretnu osobu. Kada roditelji saznaju da im dijete ima neku razvojnu teškoću, oni počinju drugačije životno putovanje ispunjeno neprestanim propitivanjem sebe i svojih postupaka, beskonačnim traganjem za informacijama i načinom kako mu pomoći, te svakodnevnom borbom sa snažnim emocijama, kako osobnim tako i bliskih ljudi iz neposredne okoline – ističe predsjednica Udruge Sveta Ana Mateja Posarić. Dodaje i kako je važno da svaki roditelj ima nekoga s kim može podijeliti svoje emocije i reći sve ono što ga brine i muči, čega se možda boji i srami. Isto tako, važno je i da uspjeh u razvoju svojeg djeteta može proslaviti s nekim tko ima slično iskustvo poput njega i razumije koliko je neki mali korak zapravo veliki za njegovo dijete. Zato je tu Udruga Sveta Ana.

Projekti u tijeku
Udruga privodi kraju projekt Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II preko kojeg je usluge osobne asistencije dobilo 16 korisnika i zaposleno je 16 osobnih asistenata. U tijeku je i projekt Pomoćnik i ja 2020-2021. preko kojeg je zaposleno 10 pomoćnika u nastavi za tekuću školsku godinu. Tu je i projekt Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I – ESF – pod nazivom Dječji svijet-zajedno do ljepše budućnosti preko koje su osigurali provođenje terapija, opremanje i rad senzorne sobe. Preko trogodišnjeg projekta Korak naprijed financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguran je još jedan radni terapeut za provođenje radionica i dijela individualne radne terapije. Ove godine uspješno provode i projekt jednokratnih podrški pod nazivom Novi svijet-bolji svijet za sve financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike preko kojeg je osigurano terapijsko plivanje po Halliwicku za 20 korisnika u Termama Jezerčica. U najavi je projekt Razvoj usluge asistencije za osobe s invaliditetom faza III. Novčanu podršku odnosno sufinanciranje dobivaju od općina Lobor, Mače, Mihovljan, gradova Zlatar, Klanjec, Donja Stubica, Krapinsko-zagorske županije.

Zdravlje naših korisnika
-Pri kraju smo jedne burne, izazovne i teške godine, ali i uspješne. Možemo ponosno reći da smo savladali prepreke, uspjeli sačuvati zdravlje naših korisnika što nam je bio primarni cilj, ali i da smo ostvarili sve planirano. Hvala svima što nas vjerno pratite i što ste uvijek uz nas, u svakom našem uspjehu i neuspjehu. Naša priča, nakon uspješnih 11 godina ide dalje. Hvala našim donatorima za svaku kunu, potporu i ohrabrenje koje nam pružate, veselimo se i daljnjoj uspješnoj suradnji. Danas uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, želimo da naša djeca, ne samo danas, već svaki dan budu zadovoljna, ravnopravna, da steku samopouzdanje, te vjeru u zajednicu u kojoj žive. Unatoč nemogućnosti okupljanja i poštujući propisane epidemiološke mjere, pronašli smo način kako obilježiti ovaj za nas izuzetno bitan dan - rekla nam je predsjednica Udruge Mateja Posarić te svima poželjela sretne nadolazeće Božićne blagdane, da ih svi skupa provedemo u toplini i radosti svoga doma, s najmilijima, u ljubavi i sreći, ali prije svega zdravi.

Mateja Posarić

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook