Prethodni članak
Sljedeći članak

MEĐUNARODNI JE DAN MLADIH: 'Mi stariji smo dali svoje i ja polažem nade samo u mlade'

Pitali smo Zagorce što bi poručili današnjim mladima, o problemima s kojima se suočavaju, koje su im prednosti u današnje vrijeme


Dana 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan mladih kojemu je cilj podići svijest svih građana, kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta, o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, a kojih nije malo. Neki od navedenih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena 1999. godine. Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom. Ovogodišnja tema je “Angažiranje mladih za globalno djelovanje” za cilj ima istaknuti načine na koje angažman mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese. Pitali smo Zagorce što bi poručili današnjim mladima, o problemima s kojima se suočavaju, koje su im prednosti u današnje vrijeme…U nastavku pročitajte što su nam rekli.

 

Dubravka Levak, Zabok

Mladima bih poručila prvenstveno da budu uporni, da slijede svoj cilj koji imaju u životu i da ostanu u Hrvatskoj. Ja bih čak rekla da im je u današnje vrijeme lakše, u naše vrijeme nije bilo toliko digitalnih tehnologija što im zasigurno pomaže u mnogo toga.

 

 

Boris Borovčak, Zabok

Ja bih poručio mladima da budu ustrajni u naumu da žive bolje i lakše. Mislim da je ipak bilo teže nama kad smo bili mladi, mi smo nekako teže došli do zaposlenja. Današnji mladi se ipak bolje snalaze, imaju bolje uvjete za školovanje i za napredak.

 

Antonija Brlek, Zabok

Mladima je najbitnije da se uklope u današnje društvo . Otvaraju se nova radna mjesta i mislim da će za njih biti više prilika neko što smo imali mi. Današnji mladi kad imaju viziju, mogu i to ostvariti, nama je to bilo teže. Mi nismo mogli svoje ideje i vizije unovčiti ni iskoristiti. Danas je sve drugačije , tehnologija svakodnevno napreduje i to im je velika prednost. U današnje vrijeme teže je onima koji nisu baš obrazovani pa nemaju puno izbora za zaposlenje. Isto tako, oni koji se bave fizičkim poslovima, cijele dane su opterećeni, mnogi nemaju sigurno radno vrijeme i tad se suočavaju s nedostatkom slobodnog vremena. Prije se je moglo puno toga privatno sagraditi, koristili su se i tada krediti, ali sad od kada su stigle te silne ovrhe i nameti koji ograničavaju mlade da se upuštaju u veće troškove kao što su gradnja kuće ili slično. Puno im je teže u tom pogledu.

 
Ivan Rupić, Špičkovina

Mladi se apsolutno moraju okrenuti sasvim novom smjeru. Živimo u vrijeme kad se sve vrti u politici, oko prošlosti… Mladi se trebaju okrenuti konačno okrenuti prema naprijed, prema budućnosti i da ne gledaju iza sebe. Ja smatram da smo mi stariji dali svoje i ja polažem nade samo u mlade. Stalno navijam za mlade u politici, mladi u svemu…Ne smiju slušati ove stare, koji za mene pričaju gluposti, priče o ustašama i partizanima, to jer davno prošlo. Stvorili smo državu i moramo ići naprijed. Danas mladi imaju mogućnosti, mi u mlađim danima nismo imali toliko pravo glasa jer su o svemu stariji odlučivali. Mladi danas puno više odlučuju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook