Prethodni članak
Sljedeći članak

[MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA] Cilj obilježavanja ovog dana je stvaranje boljeg života mladim djevojkama


foto: ilustracija

Danas, 11. listopada obilježava se Međunarodni dan djevojčica s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili 11. listopada kao Svjetski dan ženskog djeteta. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

Na današnji dan želimo skrenuti pozornost na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti svjetsku zajednicu na poštivanje njihovih ljudskih prava.

Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati. Ako djevojčica ide u školi, ona ostaje zdrava, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i zdraviju djecu. Kada djevojka ili žena zarađuje plaću, ona će 90 posto svojih prihoda ulagati u svoju obitelj, te razbijati krug siromaštva.

Gotovo je 70 posto žena i djevojaka koje žive u siromaštvu. Kako bi eliminirali siromaštvo moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu.

Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

izvor:  x-ica.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook