Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorju kronično nedostaje pedijatara, ambulante pokrivaju umirovljeni liječnici!

Nitko se ne javlja na natječaje, obzirom da na tržištu rada nedostaje pedijatara


U Hrvatskoj, prema podacima HLK, nedostaje 90 pedijatara, a najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude ne uspijevaju privući nove pedijatre, piše Jutarnji.

Prema Mreži javne zdravstvene službe Krapinsko-zagorska županija trebala bi imati osam pedijatrijskih timova, dva u Krapini te po jednog pedijatra u gradovima Pregradi, Donjoj Stubici, Zaboku, Zlataru, Oroslavju i općini Bedekovčina.


Prema podacima iz županije mreža nije popunjena u Oroslavju, Pregradi i Zlataru, dok je rad u ordinacijama u Donjoj Stubici i Bedekovčini organiziran kroz timove bez nositelja, što znači da nema stalno zaposlenih pedijatra, a ordinacije pokrivaju umirovljeni pedijatri.

Od tih pet ordinacija, četiri su u sastavu županijskog Doma zdravlja, a jedna u privatnoj praksi. Konstantno se, na mjesečnoj razini raspisuju natječaji, međutim nitko se ne javlja, obzirom da na tržištu rada nedostaje pedijatara", kazali su Hini u KZŽ.

Ipak, pri Domu zdravlja trenutno su u tijeku četiri specijalizacije iz pedijatrije, a tri liječnika bi trebala završiti specijalizaciju ove godine. Jedna specijalizacija završila je prošle godine te je liječnica ostala raditi u Domu zdravlja, pa bi se situacija uskoro trebala popraviti, prenosi Jutarnji.

U Županiji pripremaju niz mjera kako bi privukli liječnike u primarnu zdravstvenu zaštitu, kojima su spremni osigurati dodatke na plaću, putne troškove, subvencionirati stanovanje i kamate na stambene kredite.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook