Prethodni članak
Sljedeći članak

Među ministrima u Plenkovićevoj Vladi, pojavilo se jedno posve novo ime


Novoformirana većina na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem bit će gotovo pa identična prethodnoj, a od novosti se izdvaja to što će jedan od potpredsjednika Vlade biti zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

Tako će se nastaviti tradicija da saborski klub nacionalnih manjina ima svog potpredsjednika vlade. U prošlom mandatu to je bio prvo Boris Milošević iz SDSS-a, a poslije njegova stranačka kolegica Anja Šimpraga, prenosi Novi list.

Što se tiče ministarstava, još nije bilo jasno tko će biti na čelu ministarstva turizma i sporta. Dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac kandidatkinja je HDZ-a na visokom petom mjestu na listi za Europski parlament što joj praktički jamči da će osvojiti mandat. Glavni kandidat za njenu zamjenu je aktualni državni tajnik u tom ministarstvu, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina, a kao kandidat se spominje i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ministarstvo gospodarstva pripalo je Domovinskom pokretu i vodit će ga zagrebački odvjetnik Ante Šušnjar. On je član Predsjedništva DP-a i stranačkog Suda časti, a suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar. Na njega je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prenio prava za vođenje svojih dviju tvrtki Pevex i Filir, nakon što je krajem prošle godine aktivirao saborski mandat. Sad će i Šušnjar svoja upravljačka prava morati prebaciti na nekog drugog.

Novi ministar poljoprivrede bit će glavni tajnik DP-a Josip Dabro, a već otprije se zna da će Mario Radić biti na čelu novog resora koji će se baviti demografijom, a on će ujedno biti i potpredsjednik vlade.

Što se tiče HDZ-ove ministarske postave, promjene koje će se dogoditi su one koje su bile najavljene. Dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica na vlastiti zahtjev odlazi s ove dužnosti, a na njegovo će mjesto doći dosadašnji prvi čovjek Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva održivog razvoja.

Svi ostali HDZ-ovi članovi dosadašnje postave zadržat će svoje resore, a to se odnosi i na potpredsjednike Vlade. Tu će funkciju uz resor koji vode zadržati ministar branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, obrane Ivan Anušić, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Iako se spekuliralo da će napustiti Vladu, u njoj ostaju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar financija ostaje Marko Primorac, regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, rada, mirovinsko sustava i obitelji Marin Piletić, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, navodi Novi list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook