Prethodni članak
Sljedeći članak

Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije uspješno provodi EU projekt

Aktiv senior program - poticanje aktivnog starenja, projekt je čija je praktična realizacija počela početkom kolovoza, a za ovu godinu završava početkom prosinca


U Krapinsko-zagorskoj županiji uspješno se provodi EU projekt Aktiv senior program - poticanje aktivnog starenja, čija je praktična realizacija počela početkom kolovoza, a za ovu godinu završava početkom prosinca. Nastavit će se početkom iduće godine – kaže koordinatorica Đurđa Mohač, upoznajući nas s podacima. Do kraja listopada besplatne jednodnevne izlete po hrvatskim destinacijama ( Lika, vrelo Gacke, Senj, Plitvička jezera, slapovi Krke ) ostvarilo je devet umirovljeničkih udruga, iz Bedekovčine, Zlatar Bistrice, Zlatara, Konjščine, Jesenja, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli, Zaboka i Tuhlja.

Anonimne ankete

Dvadeset anketara provelo je opsežne anonimne ankete za 500 umirovljenika, koje se odnose na istraživanje zadovoljstva kvalitetom života umirovljenika. U tu je svrhu osmišljen upitnik koji sadrži pitanja o socio demografskom statusu umirovljenika, funkcionalnosti i zdravstvenom stanju, pitanja o aktivnostima u lokalnoj zajednici, socijalnim odnosima i zainteresiranosti umirovljenika za online aktivnosti. - Ankete su provedene u umirovljeničkim udrugama Konjščina, Veliko Trgovišće, Marija Bistrica, Tuhelj, Bedekovčina, Donja i Gornja Stubica, Pregrada, Hum na Sutli, Oroslavje, Zabok, Zagorska Sela, Zlatar, Klanjec i Krapinske Toplice – kaže Đurđa Mohač, spominjući kako su za sve udruge , njih 26, tiskani plakati i letci. Kupljeno je i pet računala (laptopa) za provedbu edukacije iz informatike, kao i četiri synthesizera za potrebe umirovljeničkih pjevačkih zborova u Krapini, Mariji Bistrici, Konjščini i Klanjcu. Po TV prijemnik kupljen je za Volonterski centar u Bedekovčini i klubove umirovljenika u Oroslavju i Zaboku.

 

Edukacijska predavanja

Tijekom listopada održano je i nekoliko edukacijskih predavanja. Tako je u Zlataru upriličen susret sa psihologinjom Tamarom Papišta Blažinić, koja je govorila o temi očuvanja mentalnoga zdravlja u vrijeme COVID-a 19 , kao i u Krapini, Oroslavju i Kraljevcu na Sutli. Tribina s liječnikom obiteljske medicine realizirana je u Oroslavju i Zlataru, gdje je održana i jedna s pravničkom tematikom. Udruga umirovljenika Bedekovčina bila je u listopadu domaćin „okruglog stola“ o temi „Sport i rekreacija u trećoj životnoj dobi“. Sudionici su također imali mogućnost igrati pikado, kartati se i koristiti viseću kuglanu sportskih igara, s mogućnošću sudjelovanja članova svih umirovljeničkih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije. Valja spomenuti i kreativne radionice u Konjščini, Mariji Bistrici i Bedekovčini, čije polaznice šiju zaštitne maske i izrađuju tzv. kinč odnosno umjetno cvijeće. I najljepša vijest udrugama je stigla sredinom studenoga. Krapinsko-zagorska županija rebalansom proračuna dodijelila je umirovljeničkim udrugama dodatnih 10 kuna po članu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook