Prethodni članak
Sljedeći članak

Marko Vešligaj: Putem platforme “Otvoreni grad Pregrada” u svakom trenutku može se pristupiti podacima Gradske uprave

Osim što joj je moguće pristupiti bilo kada i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu i bez potrebe da se dolazi u Gradsku upravu, ona uvelike ubrzava obavljanje aktivnosti vezanih uz Gradsku upravu


Grad Pregrada prošli je mjesec za javnost otvorio online platformu “Otvoreni grad”, koja pruža mnoštvo pogodnosti za građane te pridonosi povećanju učinkovitosti rada i komunikacije djelatnika Gradske uprave s javnosti. Osim što joj je moguće pristupiti bilo kada i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu i bez potrebe da se dolazi u Gradsku upravu, ona uvelike ubrzava obavljanje aktivnosti vezanih uz Gradsku upravu. O svemu tome popričali smo s gradonačelnikom Pregrade, Markom Vešligajem, koji nam je rekao nešto više o samom projektu.

 

Možete li ukratko objasniti što je platforma “Otvoreni grad” i kako je došlo do pokretanja tog projekta?

 

“Otvoreni grad Pregrada” internetska je platforma koju je izradila tvrtka Libusoft Cicom d.o.o., a građanima donosi niz online usluga vezanih uz informiranje i komunikaciju s gradskim službama te daje transparentan uvid u funkcioniranje našeg grada. Platforma u principu predstavlja funkcionalno iskorištavanje tehnologije u svrhu unaprjeđenja života stanovnika Pregrade.

 

Želja za dodatnim razvitkom grada ponukala nas je da se okrenemo digitalnim kanalima komunikacije, stoga smo odlučili Gradsku upravu prebaciti u virtualni prostor i time uštedjeti vrijeme građana i zaposlenika Gradske uprave. Mnoge usluge za koje se do sada moralo fizički odlaziti u prostorije uprave, sada se jednostavno mogu odraditi iz udobnosti vlastitog doma.

Kvaliteta ovog projekta prepoznata je već prošle godine kada smo ušli u izbor top pet malih pametnih gradova u Hrvatskoj prema odabiru nekoliko relevantnih nacionalnih medija.

 

Kako funkcionira prijava na sustav?

 

Za sada je potrebna prijava putem korisničkog imena i zaporke kojeg građani mogu dobiti tako da se telefonski ili putem e-maila jave ovdje. Također, sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva dogovaramo detalje vezane uz mogućnost prijave na Platformu putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS-a). Nakon uspostave takve vrste prijave građani će moći sigurno, jednostavno i učinkovito pristupati platformi i koristiti sve online usluge, kao što su Sustav informiranja građana (SIG) i Financijske kartice. Financijske kartice usluga je koja građanima omogućava brzi uvid u financijsko stanje njihovih obveza prema gradu. Moguće je primjerice, provjeriti koji su račun i kada platili Gradu, koji su računi bili stornirani ili pak krivo izdani. Građani usluzi pristupaju putem zaštićenog računa za prijavu, a podacima je moguće pristupiti u baš svakom trenutku. Ova usluga također nudi i informacije o izdanim računima kao i informacije za njihovo plaćanje. Navedenim se podacima može pristupiti i putem aplikacije mobilnog bankarstva, a sve kako bismo našim sugrađanima maksimalno olakšali pristup. Usluga SIG u svakom trenutku daje uvid u status obrade predanih predmeta i dokumenata i to također putem bilo kojeg pametnog uređaja koji je povezan s internetom. Snaga SIG-a proizlazi iz činjenice da se podaci u sustavu automatski generiraju iz Sustava poslovnih informacija (SPI) Uredskog poslovanja zbog čega su referenti oslobođeni dodatnog posla te su koraci maksimalno ubrzani.

 

 

3.Koje usluge pruža platforma i jesu li sve već dostupne za korištenje?

 

Na platformu će u narednome periodu biti implementirano sedam usluga, od kojih su u ovome trenutku dostupne usluge Na dlanu, Digitalni obrasci te Moj proračun. Uslugom na Na dlanu građani sa svojih pametnih uređaja vrlo jednostavno mogu prijaviti komunalni problem. Sve što je potrebno jest upisati svoje podatke, priložiti fotografiju s terena te označiti lokaciju i navesti kratki opis problema. Gradski službenici potom preuzimaju prijavu te, ili problem rješavaju sami, ili ga odmah prosljeđuju nadležnim službama. Ono što je posebno korisno građanima jest činjenica da dobivaju povratne informacije o rješavanju problema, odnosno realizaciji rješenja. Uslugom Digitalni obrasci građanima će biti omogućeno online ispunjavanje i predaja dokumenata, primjerice studenti će se putem ove usluge moći prijaviti na natječaj za dodjelu stipendije. S obzirom na to da je platforma napravljena prvenstveno za naše građane, oni putem online usluge Moj proračun mogu pratiti sve aktivnosti vezane uz korištenje proračunskog novca prije donošenja proračuna. Naš je cilj da građani u svakome trenutku mogu pratiti sve relevantne podatke i istodobno u njima sudjelovati.

 

Tijekom idućih nekoliko dana postat će aktivne i usluge iProračun te iTransparentnost. iProračun daje pravovremene informacije o gradskom proračunu te na razumljiv način prikazuje relevantne fiskalne informacije. Ova usluga svakako doprinosi povjerenju građana u djelovanje Gradske uprave jer imaju direktan uvod u željene informacije. iTransparentnost daje ažuran i pregledan uvid u postupke nabave robe, radova i usluga te provedene isplate iz proračuna, kako bi građani bili upućeni u sve aktualnosti.

 

 

Što biste istaknuli kao glavne prednosti digitalizirane gradske uprave? Koje pogodnosti platforma “Otvoreni grad” donosi stanovnicima Pregrade?

 

Pokretanjem online platforme “Otvoreni grad” odlučili smo podići životni standard svojih sugrađana na višu razinu. Osnovni cilj projekta jest maksimalno pojednostaviti i ubrzati obavljanje aktivnosti vezanih uz Gradsku upravu, U to, između ostaloga, spada online plaćanje računa, preuzimanje obrazaca i dokumenata za određene javne postupke te pristup gradskom proračunu. Digitalizacija gradske uprave podrazumijeva transparentno djelovanje čime dokazujemo i ozbiljnost Grada jer se otklanja mogućnost ljudske pogreške, ali i poštivanje vremena građana. Ovaj suvremeni način rada donosi obostranu korist, a s obzirom na trenutnu situaciju, izbjegavanje gužve u Gradskoj upravi najbolji je način da zaštitimo zdravlje građana.

 

Dvosmjerna komunikacija jedna je od glavnih karakteristika platforme. Osim konzistentnog i preciznog informiranja, građani aktivno sudjeluju u donošenju odluka i dobivaju odgovore na svoje prijedloge i opažanja.

 

Za sve detalje posjetite službenu stranicu grada i postanite korisnik platforme “Otvoreni grad Pregrada”.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz Hrvatske te s BiH i Srbijom na ulasku.    A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30.travnja od...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program