Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKO KOS: 'Uspjeli smo realizirati većinu planiranih projekata'

Povodom Dana općine, s načelnikom Markom Kosom razgovarali smo o najvažnijim realiziranim projektima te budućim planovima


Povodom Dana općine Sveti Križ Začretje, s načelnikom Markom Kosom razgovarali smo o najvažnijim realiziranim projektima te budućim planovima.

[zl] Kako ste zadovoljni proteklom godinom i realiziranim projektima na području općine, koje biste projekte istaknuli kao najvažnije?

Kos: Obzirom na skromna financijska sredstva kojima raspolažemo, moram reći da smo uspjeli realizirati većinu planiranih projekata. Uvijek je to svojevrsni izazov, kako sa malo novaca odraditi puno! Rezultati realiziranih projekata jasno su vidljivi. Sveti Križ Začretje stabilno je mjesto za život, rad i odmor, a upravo snažna gospodarska slika daje nam uporište za daljnji rad. Kao veću investiciju moram istaknuti izgradnju nogostupa u Donjoj Pačetini gdje smo uz financijsku potporu Centra za vozila izgradili gotovo kilometar i pol nogostupa i sustava odvodnje oborinskih voda. Vrijednost ove investicije iznosi gotovo 2 milijuna kuna i moram reći da je jedna od većih unatrag nekoliko godina. Dovršen je nogostup i sustav odvodnje oborinskih voda u dijelu koji povezuje naselja Pustodol Začretski i Štrucljevo čime je uz pomoć Županijske uprave za ceste KZŽ omogućeno sigurno kretanje pješaka od samog centra općine gotovo do spoja s gradom Zabokom. Riješili smo nogostupe uz glavne prometnice istočni dio Švaljkovec, pa skroz do Brezove i zapadni Galovec – Štrucljevo.

U Svetom Križu Začretju, u Ulici Franje Tuđmana, uspjeli smo urediti sustav odvodnje i nekoliko parkirališnih mjesta za teretni promet, a 2018. godine te u prvoj polovici ove godine u uređenje sustava odvodnje i izgradnju nogostupa utrošeno je preko 2 i pol milijuna kuna. Jedan od značajnijih projekata je i rekonstrukcija ceste „Gorica“ prema naseljima Kozjak i Komor Začretski te dijelu naselja Vrankovec. Vrijednost investicije je gotovo 400.000 kn, a za istu je ostvarena potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 100.000 kn. Što se tiče asfaltiranja ostalih dionica, 2018. godinu smo iskoristili za sanaciju udarnih rupa, dok je ova godina usmjerena na asfaltiranje makadamskih dionica te rekonstrukciju nekoliko kritičnih dionica nerazvrstanih cesta. Za ovu godinu za radove na asfaltiranju planirano je milijun kuna što je znatno više u odnosu na prošle godine. Izgradili smo i jedan odvojak javne rasvjete u Zoni malog gospodarstva te smo nastavili ulaganja u turističku infrastrukturu.

Tako je 250.000 kn uloženo u uređenje prvog dijela rekreacijske staze koja bi u konačnici trebala povezivati Zabok sa Svetim Križem Začretjem te Krapinom. Uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, izradili smo projektnu dokumentaciju za obnovu zgrade „Stare škole“ na Trgu hrvatske kraljice Jelene. Legalizirali smo nerazvrstanu cestu kroz Kozjak Začretski i Komor Začretski, izradili projektnu dokumentaciju i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju predmetne dionice.

[zl] Jeste li zadovoljni ostvarenim potporama za projekte koje ste prijavljivali na razne natječaje?

Kos: Veće je investicije, nažalost, nemoguće realizirati bez potpore iz države, EU ili drugih izvora. Zato apliciramo na sve Javne pozive koji su dostupni, međutim, nerijetko se ne nađemo na listi odabranih projekata ili su odobreni iznosi mnogo manji nego što je traženo i na kraju dostatno za zaokružiti financijsku konstrukciju. U tom trenutku niste sigurni jeste li sretni i trebate li nekome reći hvala na dodijeljenim sredstvima ili biti ljuti i reći: hej, kod nas se radi, gradi, ljudi investiraju, zapošljavaju, dajte nam novac koji zaslužujemo. Samo iz Fonda za poravnanja koji je bio toliko naglašavan prema formulama države očekivali smo barem 2.000.000 kn, a ono stigne 150.000 kn. Ove smo godine, za razliku od prošlih, ostvarili ipak malu potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 348.000,00 kn za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a od strane Hrvatskih voda nam je odobreno sufinanciranje projekta sanacije klizišta u Završju Začretskom u iznosu od 187.000,00 kn. Uz ova sredstva lakše ćemo realizirati navedene projekte makar se za asfaltiranje od nas očekuje sufinanciranje od 60 %, a za klizište od 40 %. Što se tiče sredstava EU, tu nam je odobreno preko 8.000.0000,00 kn od čega se gotovo 7,5 milijuna odnosi na projekt izgradnje dječjeg vrtića, dok se ostatak odnosi na financiranje strateškog dokumenta vezanog uz razvoj turizma i provedbu izobrazno - informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom.

[zl] Kakvi su planovi za naredno razdoblje?

Kos: Trenutno smo sve snage usmjerili na toliko očekivani početak gradnje dječjeg vrtića. Postupak javne nabave je pri kraju i očekujemo početak radova kroz dvadesetak dana. Nadamo se da će vremenske prilike biti dobre kako bismo u sljedećoj predškolskoj godini konačno počeli s radom. Što se tiče ostalih investicija, uskoro započinje asfaltiranje, a radovi na sanaciji klizišta u Završju Začretskom već su počeli. Što se tiče dugoročnih planova, želja nam je riješiti problem sportske dvorane i u tom smislu u dogovorima smo s Krapinsko - zagorskom, a nužno je obnoviti i rekonstruirati javnu rasvjetu na cijelom teritoriju Općine, kao i urediti Trg.

[zl] Manifestacija Prvi glas Zagorja ove je godine okupila velik broj posjetitelja, u tjedan dana centar mjesta živio je punim plućima, a najavili ste i kako za iduću godinu pripremate još bogatije sadržaje. Koliko je ova manifestacija značajna upravo za razvoj mjesta i turizma?

Kos: Općina Sveti Križ Začretje zbog svojeg položaja idealna je za razvoj turizma te ima sve preduvjete za ostvarenje ovog cilja. U tom smislu svake godine ulažemo u unaprjeđenje turističke infrastrukture kao što su rekreacijske staze, biciklistička odmorišta i ostalo. Bogatu turističku ponudu unaprjeđuje i gastronomska ponuda naših ugostitelja koji se trude istom privući što veći broj gostiju. Također, bilježe se porasti u broju novootvorenih objekata za smještaj turista, a oni postojeći se kontinuirano uređuju. Posjetitelje nastojimo privući i raznim manifestacijama, od kojih je najveća Prvi glas Zagorja. Dojmovi nakon ovogodišnjeg Tjedna još se uvijek nisu slegli, a već imamo ideje za sljedeću godinu. Uz neke nove trendove nastojimo ne zaboraviti one stare i njegovati tradiciju, a uz sve to promovirati rad naših vrijednih poljoprivrednika, gospodarstvenika, obrtnika koji su ove godine vrlo dobro upotpunili gastronomsku ponudu Manifestacije.

[zl] Koliko su aktivne udruge na području Sv. Križa Začretja tijekom cijele jedne godine?

Kos: Općina Sveti Križ Začretje poznata je po vrlo velikom broju udruga i upravo su članovi udruga entuzijasti zaslužni za očuvanje kulturnog amaterizma, unaprjeđenje sporta i ostale amaterske aktivnosti dostupne prvenstveno našoj djeci, ali i odraslima. Njihov rad nastojimo potaknuti u najvećoj mogućoj mjeri kroz financiranje, ustupanje prostora za rad, ali i neke druge oblike pomoći. Svjesni smo činjenice da financijskih sredstava za njihov rad nikad nema dovoljno, to je ono što nas žalosti i što u vrlo velikom broju slučajeva guši njihov entuzijazam i volju za daljnjim radom. Koristim priliku da im zahvalim na trudu i radu te promociji naše Općine koju reprezentativno zastupaju na svojim nastupima i natjecanjima

[zl] Koliko Općina iz proračuna izdvaja u demografske mjere i na koji način? Kako se pomaže djeci i mladima te koliko je Općina socijalno osjetljiva?

Kos: Svake godine proračunska sredstva se usmjeravaju prema djeci i mladima i tu odlazi preko 20% proračunskih sredstava. Uz milijun kuna koliko izdvajamo za rad Ustrojstvene jedinice dječjeg vrtića, sredstva se usmjeravaju i u druge demografske mjere – sufinancira se boravak pedesetak djece u ostalim dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, roditeljima novorođene djece isplaćujemo jednokratnu potporu u iznosu od 2.000,00 kn, uređujemo dječja igrališta i potičemo djecu na boravak vani i zdrav život. Što se tiče učenika osnovne škole – svake godine iz proračuna školi se odobravaju financijska sredstva za realizaciju aktivnosti – od nabave tableta, do nabave garderobnih ormarića, uređenja i opremanja učionica do vanjskog uređenja. Uz navedeno, sufinanciramo nabavu nastavnog materijala. Tako ove godine uz Krapinsko-zagorsku županiju financiramo nabavu radnih bilježnica i radnih materijala. Stipendiramo 25 studenata sa 800,00 kn mjesečno te dvanaest srednjoškolaca sa 400,00 kn mjesečno, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima. Prema našem mišljenju to je novac uložen u našu budućnost i tu ne treba štediti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu unutrašnjosti. Moguća je poledica. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak iz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program