Prethodni članak
Sljedeći članak

Maloljetnice vršnjakinju srušile, udarale i cipelarile, a jedna je sve i snimala

Snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje, napominju u policiji


PU zagrebačka objavila je kako su 14. ožujka u večernjim satima, ispred škole na Trešnjevci, dvojica maloljetnika napala svog vršnjaka, a njihova prijateljica ih je snimala. Snimka se zatim proširila društvenim mrežama.

“Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu”, izvijestili su iz policije.

Istoga dana, 14. ožujka, slična situacija dogodila se i u Sesvetama. Grupa od šest maloljetnica, također pred školom, presrela je svoju vršnjakinju. Srušile su je na tlo i zatim su je, dok je ležala, udarale rukama i cipelarile. Jedna od njih sve je to snimala. Napadnutoj djevojci pomoć je pružena u KB Dubrava.

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su završile u pritvoru, a ostale su puštene, sukladno zakonu, jer su mlađe od 14. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

“Kroz objavljivanje priopćenja za javnost koristimo priliku ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.

Također koristimo priliku prenijeti u javnost poruku da policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. U konačnici, snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu”, kažu iz policije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook