Prethodni članak
Sljedeći članak

MALO POZNATO: Današnji novi crkveni blagdan papa Franjo ustanovio je zbog Hrvata

Treća nedjelja ‘kroz godinu’ u liturgijskome ritmu slavi se kao Nedjelja Božje riječi


Treća nedjelja ‘kroz godinu’ u liturgijskome ritmu slavi se kao Nedjelja Božje riječi. Ta odluka pape Franje, izražena apostolskim pismom Aperuit illis od 30. rujna 2019., izrasla je iz želje da Božja riječ u životu Crkve bude na dublji način prepoznata kao izvor snage za život vjere te kao milosno mjesto Kristove spasenjske prisutnosti u njegovu narodu, piše Dnevno.hr
Naslov dokumenta „Aperuit illis“ dolazi od teksta iz Lukina Evanđelja „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (24, 45). Objavljen je na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice smrti glasovitog prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: „Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista“. Papa objašnjava kako se tom inicijativom, o kojoj je već bilo riječi već na završetku Izvanrednog jubileja milosrđa, želi odgovoriti mnogim vjernicima koji su tražili da se ustanovi Nedjelja Božje riječi.
Ti vjernici, prije svega su Hrvati. Naime, manje je poznato da je prijedlog za taj blagdan došao iz Hrvatske. Godine 2008. nastao je dokumentarac Biblijsko bdjenje, autora Dražena Bušića u kojemu su pokretači istoimene pobožnosti to glasno izrekli i prijedlog uputili Vatikanu.
Na biskupskoj sinodi održanoj iste godine na temu: Riječ Božja u životu i poslanju Crkve, svi biskupi su dobili primjerak filma. Samo 11 godina nakon toga, događa se povijesni iskorak, čije razmjere u ovome trenutku možemo samo nagađati. Papa Franjo se nada da će ovaj blagdan doprinijeti čašćenju Božje riječi te ekumenizmu i približavanju kršćana i Židova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook