Prethodni članak
Sljedeći članak

[MAJSTORICE U KUHINJI] Kostelske žene pobijedile na natjecanju u pripremi ječmene kaše u Sloveniji


Proteklog vikenda, od 13. do 14. srpnja pregradska delegacija predvođena gradonačelnikom Markom Vešligajem boravila je u gradu prijatelju Pregrade – Občini Žužemberk u Sloveniji. Tamo je sudjelovala u brojnim aktivnostima organiziranima u sklopu manifestacije Trški dnevi.


Svoj štand na tržnici kroz dva dana predstavila je Udruga kostelskih žena u suradnji sa TZP Srce Zagorja, koje su također sudjelovale na natjecanju u pripremi ječmene kaše te odnijele pobjedu prema glasovima publike. Osim njih, srednjovjekovnim danima nazočili su i ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar, ravnateljica Dječjeg vrtića Gordana Krizmanić, gradska vijećnica Jasna Vnuk te članovi DVD-a Stipernica, čiji je mlađi član oduševio Slovence umijećem na harmonici.


Na autentičnom povijesnom lokalitetu, uz mnogobrojne srednjovjekovne sadržaje unutar i oko zidina starog grada u Žužemberku održanih u sklopu programa, veliku pozornost su privukle i hrvatske povijesne postrojbe, među kojima je bila i povijesna postrojba „Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel“. Također, ujedno je ovo bila prigoda da se brojnim posjetiteljima putem približi Grad Pregrada te Krapinsko-zagorska županija. Inače, Grad Pregrada i Občina Žužemberk godinama njeguju prijateljstvo, koje je 2017. godine okrunjeno svečanim potpisom Sporazuma o suradnju između dva grada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook