Prethodni članak
Sljedeći članak

Majka petoro djece, udovica hrvatskog branitelja iz Škabrnje i dalje treba pomoć! Pomozite


Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje se nastavlja. Samohrana majka Andrijana, majka petoro maloljetne djece i udovica hrvatskog branitelja, heroja Domovinskog rata i dalje treba pomoć jer obitelj i još uvijek živi u teškim, gotovo neljudskim uvjetima.

Život ove obitelji potpuno se promijenio kada je Andrijanin suprug preminuo od četiri jaka moždana udara. Njezina djeca, Nikolina (16), Ivona (13), Monika (11), Andrija (10) i Magdalena (8) unatoč teškim uvjetima u kojima žive, odlični su učenici. Ni jedno dijete, međutim, nema svoju sobu već svi skupa spavaju, jedu i uče u malom prostoru punom vlage, gljivica i u crnim zidovima punim rupa.

Od Zadra su udaljeni oko 18 kilometara i nemaju povezanost s Gradom zbog lošeg javnog prijevoza. Obitelj prima pomoć Hrvatskog Zavoda za socijalni rad, Centra za socijalnu skrb, koji je provjerio i utvrdio njihove teške uvjete te naveo da im je pomoć žurno potrebna.

Volonteri Hrvatske udruge za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima svakodnevno su s obitelji Matijević u Škabrnji, kao i župnik Škabrnje don Ivan Rončević koji je podržao akciju. Pomoć za obitelj Matijević uz njih podržavaju i general Ante Gotovina, brojni svećenici, hrvatski branitelji, mediji.. Radovi na uređenju kuće odvijaju se svakodnevno, a prilikom obnove, otkriveni su novi problemi. Nakon skidanja gornjeg sloja zida punog vlage, gljivica i rupa, pojavila se vlaga i unutar zida koji je jako mokar.

Izvođači radova procijenili su kako je čitava kuća u jako lošem stanju te je potrebno puno posla i ulaganja kako bi se uredila. U prostorijama gdje će boraviti djeca, treba se krenuti od nule što iziskuje dodatna financijska sredstva, jer se radi o kuhinjama, sobama za djecu, dnevnom boravku, vanjskoj fasadi cijele kuće, popravku krova, građevinskim radovima, radovima vodoinstalacija, knaufa... Zidovi su svi šuplji izvana te iznutra, treba napraviti wc...

Gornje i donje prostorije svakodnevno se uređuju. Za vrijeme radova obitelj boravi u jednoj maloj donjoj prostoriji svi zajedno dok se druge prostorije uređuju. Sada se radi izolacija i fasada na cijeloj kući, a puno toga već je napravljeno. Postavljaju se instalacije, dalje se svakodnevno aktivno uređuje, kupuje se materijal... Na većini kuće postavljeni su novi prozori te je napravljena izolacija od vlage.

Upravo je u tijeku obnova i uređenje donjih i gornjih prostorija kuće, sobe za djecu, kuhinje dolje i gore, fasade cijele kuće, saniranje rupa, saniranje vlage, saniranje gljivica, kupnja bojlera dolje u kući i na katu za djecu, peći dolje i gore, kreveti za svako dijete i majku, ormari, kuhinjski elementi, peći na drva, električna peć itd.

Obitelj Matijević iz Škabrnje treba vašu pomoć: Osim donacija, traže se i majstori

Obitelji Matijević možete pomoći slanjem potrepština na adresu HUPŽNDS, Ivekovićeva ulica 35, Zagreb 10000, ili osobno donijeti uz prethodnu najavu na WhatsApp kontakt: 091 614 8399. ili na e-mail [email protected] ili [email protected].

Pomoć možete uplatiti na račun na koji se prikuplja pomoć samo za obitelj Matijević iz Škabrnje na račun u Erste&Steiermärkische Bank d.d.

IBAN: HR4824020061101034912. Primatelj: skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS, Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22. model: 00, poziv na broj: 73834063697-2023.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook