Prethodni članak
Sljedeći članak

Lumen iz Gornje Šemnice Antonio Macan: 'Bavit ću se programiranjem'

Antonio je 100 posto riješio ispit iz informatike, kao izborni predmet. Znao je da je test dobro riješio, no ipak ga je iznenadio rezultat od 100 posto. Nije mu, kaže, bio veliki stres pripremati se za maturu, a niti pandemija nije tako jako utjecala na njegov rad


Završeni su ispiti ljetnog roka državne mature i objavljeni konačni rezultati. Svake godine među zagorskim se maturantima nađe poneki lumen, koji neki od teških ispita riješi u 100 – postotnoj točnosti, bez greške. Jedan je od njih ove godine Antonio Macan iz Gornje Šemnice, učenik SŠ Krapina, koji je završio smjer tehničar za računalstvo. Antonio je 100 posto riješio ispit iz informatike, kao izborni predmet. Znao je da je test dobro riješio, no ipak ga je iznenadio rezultat od 100 posto. Nije mu, kaže, bio veliki stres pripremati se za maturu, a niti pandemija nije tako jako utjecala na njegov rad.

Nije se posebno pripremao


- Kroz sve 4 godine školovanja zapravo sam radio nešto vezano za informatiku. Nisam za pripreme za informatiku uložio niti previše vremena, najviše sam se pripremao za fiziku i matematiku – priča nam Antonio. A i tu je 'rasturio' – iz svih je predmeta, dakle više razine matematike, izborne fizike i niže razine engleskog dobio peticu, samo je četvorka iz hrvatskog. – Hrvatski i engleski nisu mi nosili dodatne bodove za fakultet – pojašnjava nam, možemo reći, sada već student FER – a.


Upisao je FER


–Fakultet elektronike i računalstva bio mi je prvi izbor i uspio sam upisati. Na drugoj godini faksa biramo opredjeljenje za elektroniku ili računalstvo. Želja mi je baviti se programiranjem pa ću izabrati računalstvo, ali nisam još 100 posto siguran kakvu vrstu programiranja bih htio raditi, jer to je jako široko, ima puno opcija, kroz 5 godina fakulteta očekujem da ću se pronaći u određenom polju programiranja i da ću se dalje u životu time baviti – govori o planovima. Želi otići u nekoj budućnosti i u inozemstvo, steći iskustva, ali će se ipak vratiti u Hrvatsku. U slobodno vrijeme, Antonio se – opet – bavi programiranjem, ali voli i gledati filmove i čitati knjige. A sada se veseli slobodnom ljetu i zasluženom odmoru.


Odlični rezultati i u SŠ Pregrada

- Ispitima državne mature u Srednjoj školi Pregrada pristupilo je 90 učenika (98%) od ukupno 92 učenika završnih razreda koji su stekli pravo polaganja, 14 učenika polaznika opće gimnazije, a 76 učenika je polaznika strukovnih programa. Svi učenici opće gimnazije (14) položili su sve obavezne ispite državne mature kao i sve ispite izbornih predmeta. Odlični rezultati postignuti su iz Engleskog jezika A i B razina, Hrvatskog jezika A razina i Psihologije. Svi učenici gimnazijskog programa upisali su željene fakultete (Logopedija, Strojarstvo, PMF, Ekonomija, Filozofski fakultet, Dentalna medicina, Informatika i dr.). Od 76 učenika strukovnih programa državnu maturu položilo je njih 60, a odlični rezultati postignuti su iz Engleskog jezika i Njemačkog jezika B razine. Posebno valja naglasiti postignutu riješenost od 97% iz Engleskog jezika i 95% iz Njemačkog jezika B razine - kažu u SŠ Pregrada.

Više od polovice maturanata pokazalo iznimno znanje

'Ova je generacija pokazala što sve može i s pravom možemo reći da su zaslužili samo najbolje. Tako je dvadeset i osam maturanata iz svih naših četiriju smjerova napisalo ispite državne mature u deset posto (2%, 5% i 10%) najboljih u državi, dok je njih osam to postiglo u više od jednog predmeta. Od ukupno 44 učenika opće gimnazije, koji na ovaj način završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje, njih 23 ušlo je u deset posto najboljih najmanje s jednim, a neki čak i s četiri predmeta. Takav rezultat pokazuje da ih je više od polovice pokazalo iznimno znanje – kažu u SŠ Zlatar.


Odlični krapinski maturanti

Od ukupno 159 učenika u našoj školi, 86 učenika je barem neki od ispita državne mature položilo s odličnim uspjehom, petero učenika je sve obavezne ispite državne mature s odličnim uspjehom, 18 učenika je s odličnim uspjehom položilo matematiku na A ili B razini, 39 učenika je položilo s odličnim uspjehom engleski jezik na A ili B razini i šest učenika njemački jezik. To znači da se još jednom pokazala kvaliteta i kontinuitet rada naše škole u gimnazijskim, kao i četverogodišnjim strukovnim programima, ne zanemarujući pri tome i trogodišnje, obrtničke programe. Ovime dokazujemo jedan kontinuitet i kvalitetu rada, usmjerenost prem učenicima i njihovim izlaznim kompetencijama iz srednje škole – rekao je ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan.


Jeleni Daković novčana nagrada i priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja


Inače, i učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Jelena Daković, dobitnica je novčane nagrade i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja koja se dodjeljuju učenicima s najboljim rezultatima na državnoj maturi! Jelena je to zaslužila zbog toga jer je svih 5 predmeta koje je polagala položila ocjenom odličan, a najniži centil joj je 96,372, dok je na čak 3 predmeta ostvarila centil iznad 99 i time se na svakom od njih svrstala među najbolje u generaciji. Svečanost dodjele zbog epidemioloških se razloga održala u petak putem Zoom aplikacije.

Valentina Ivanić 100% riješila nižu razinu engleskog


Valentina Ivanić, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka na državnoj maturi sto posto je riješila test iz engleskog jezika razina B. Valentina je bila učenica matematičkog smjera. 'Nisam uzela A razinu jer mi je za upis na fakultet bila potrebna B razina engleskog i hrvatskog, a A razina matematike, objasnila nam je Valentina koja je željela i želja joj se ostvarila te je upisala računarstvo na FER-u. Na pitanje kako bi prošla da je uzela višu razinu engleskog iskreno je odgovorila da bi tada trebala učiti, a ovako je sve vrijeme mogla podrediti matematici za koju treba viša razina. 'Želim u životu raditi nešto s programiranjem, školovanje u Gimnaziji mi nije bilo preteško. U svakoj školi treba učiti, ali u Gimnaziji A. G. Matoša u Zaboku nije bilo iznimno teško posebno zato što su profesori jako susretljivi i učenicima puno pomažu, rekla nam je Valentina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook