Prethodni članak
Sljedeći članak

LIJEPE VIJESTI: Uoči velike 270. obljetnice pada, Hrašćinski meteorit dobio svoju monografiju

Iz restauratorske radionice vratio se pil. sv. Marka, a iz tiska izašla monografija ‘Hrašćinski meteorit - od legende do znanosti’


U popodnevnim satima 26. svibnja 1751. godine, na vedrome nebu iznad Hrašćine, iz smjera istoka, pojavila se vatrena kugla. Malo prije pada uz veliku buku, kugla se raspala na dva dijela. Odmah nakon pada pronađena su dva komada meteorita. Veći komad bio je težak 39,76 kg, a manji 8,96 kg. Pad meteorita kod Hrašćine prvi je pad nekog meteorita u svijetu koji je dokumentiran zapisnikom. Svjedočanstva očevidaca umnogome su pridonijela formiranju stava o izvanzemaljskom porijeklu meteorita. Znanstvena istraživanja Hrašćinskog meteorita promijenila su tadašnju astronomsku znanost. Veći dio meteorita se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču, a polirana pločica mase svega 0,56 grama nalazi se i u Prirododslovnom muzeju u Zagrebu. Dio meteorita mještani Hrašćina rakomadali su i prekovali u čavle.

Pil sv. Marka

Priča je to koja je važna za astonomsku znanost i za samu Hrašćinu, no još uvijek nedovoljno iskorištena i nedovoljno poznata široj javnosti. A da se to promijeni, trudi se, prije svega, Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina. Stoga veseli što kraj ove godine, baš uoči velike 270. obljetnice pada Hrašćinskog meteorita, donosi u Hrašćinu nekoliko lijepih vijesti, koje su rezultat rada baš ovog Kluba. Nakon nedavne promocije poštanske marke s motivom Hrašćinskog meteorita privodi se kraju još jedna faza projekta "Miljokazi - čuvari hrašćinske baštine" i projekt "Hrašćinski meteorit - od legende do znanosti". U Domovec se iz restauratorske radionice Reberski iz Zagreba vratio obnovljen pil sv. Marka, zaštićeno kulturno dobro iz 1645.g. za koji se smatra da je sagrađen na rimskom miljokazu. Projekt obnove pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Krapine traje tri godine, a sredstva su dobivena iz Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH te Programa javnih potreba u kulturi KZŽ. Završnu fazu projekta, sanaciju i uređenje terena oko pila, Klub planira početkom iduće godine. Spomenutim projektom obuhvaćena je i obnova pila sv. Trojstva u Vrbovu za koji Klub još nije uspio osigurati sredstva, saznajemo od predsjednice Kluba Jasne Kranjec.

Izašla iz tiska

A još ljepša je vijest da je ovih dana iz tiska izašla monografija ‘Hrašćinski meteorit - od legende do znanosti’, autorice Tatjane Kren iz Zagreba koja je u svom plodnom radu objavila više od 40 znanstvenih radova te oko 400 stručnih članaka, eseja i znanstveno-popularnih članaka iz područja astronomije, hrvatske književnosti, mitologije, stare hrvatske vjere i kršćanstva. Autorica je i tri znanstvene i jedne stručne knjige. - Kao zaljubljenici u astronomiju, hrašćinski joj je meteorit prirasao srcu pa je po njenom gostovanju na 1. hrašćinskom astru u Hrašćini, bilo logično prionuti suradnji i planiranju projekta nastanka monografije – kaže Jasna Kranjec. Monografija ima dio na engleskom jeziku i sažetak na esperantu, za što su se pobrinule anglistica Maša Dvornik i esperantistica Spomenka Štimec. Knjiga je rezultat višegodišnjeg znanstvenog istraživanja i trogodišnjeg rada kroz projekt, a doprinos u likovnoj i foto opremi dali su brojni Klubovi suradnici: profesori iz ŠUDIGA Zabok, Foto Panda iz Zlatar Bistrice, astronomi iz Zagreba i Križevaca, prijatelji i ljubitelji Kluba i Hrašćine. U knjizi je objavljen slikovit i osebujan prijepis zapisa "Hrašćina Trgovište u Zagorju" učitelja Luje Pihlera koji se na prijelazu iz 19. u 20. st. bavio povijesnim istraživanjima. Original rukopisa čuva se u arhivu Planinarskog društva "Ravna gora" iz Varaždina, a knjiga donosi i faksimil stranica originala.

Promocija online

Monografija je tiskana financijskim sredstvima iz Programa javnih potreba u kulturi KZŽ, sredstvima Općine Hrašćina i Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina te donacijama udruga, gospodarstvenika i mještana s područja Hrašćine i šire. - Klub u narednim danima planira njenu promociju, a knjiga je dostupna svim zainteresiranim koji se obrate udruzi na mail: [email protected] ili facebook profil. Šaljemo je poštom s markom meteorita. Zadovoljni smo što je ovaj projekt ugledao svjetlo dana i svime učinjenim unatoč teškoćama koje su nastale kao posljedica pandemije, jer smo onemogućeni organizirati promocije i prezentacije ovog vrijednog djela. Za sada ćemo to činiti online – napominje predsjednica Kluba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook