Prethodni članak
Sljedeći članak

Liječnici bijesni na MUP zbog novog zakona. Utjecat će na puno vozača

Odbijene su sve primjedbe doktora


MUP je ovog ljeta na javno savjetovanje uputio Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZPSC), prema kojemu obiteljski liječnici moraju prijaviti policiji sve pacijente vozače koji zbog zdravstvenog stanja nisu sposobni za upravljanje vozilom.Javno savjetovanje sad je završeno, a obiteljski liječnici bijesni su jer MUP nije prihvatio njihove primjedbe.

Šefica KOHOM-a: Nijedna naša primjedba nije uvažena

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić za Index je rekla da se striktno protive tom zakonu i da su ogorčeni jer su jučer vidjeli da ni jedna njihova primjedba nije uvažena i prihvaćena.

"MUP je odbio sve primjedbe, jučer smo vidjeli odgovore na sve primjedbe liječnika obiteljske medicine na savjetovanju. U odgovorima predlagatelja zakona nismo uočili ništa novo, nikakav argument, nikakvo shvatljivo obrazloženje zašto se odbijaju naše primjedbe. Čini se da su kopirali svoje teze iz prijedloga izmjena, koje su neshvatljive, paušalne, ne dotiču se medicinske struke", istaknula je dr. Ban Toskić za Index. Kaže da se u odgovorima na primjedbe liječnika u nekoliko navrata spominje da su konzultirani KOHOM i Hrvatska liječnička komora, pa dodaje da to nije točno.

"Nisu nas kontaktirali. U radnoj skupini koja je radila ovaj nacrt nije sudjelovao nitko od struke. Piše da je sudjelovao predstavnik Ministarstva zdravstva, no to je predstavnik zdravstvene administracije, a ne struke. Nitko drugi ni iz jedne udruge liječnika nije bio prisutan kod donošenja nacrta izmjena", ističe dr. Ban Toskić.

Liječnici kažu da ne žele biti osobe koje bez žalbe nekom obustavljaju vozačku

Napominje da su njihovi predstavnici bili u jednoj maloj radnoj skupini 2019., kad su reagirali na tekst zakona kakav je sad na snazi te da je u toj skupini bila otvorena mogućnost da liječnik obiteljske medicine upozori pacijenta da nije poželjno da vozi s obzirom na njegovo zdravstveno stanje te da se to zabilježi u pacijentov karton, no, govori nam, nije bilo riječi da se to upisuje u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), što odmah može vidjeti policija.

"Tako bi pacijent od liječnika dobio upozorenje da mu zdravstveno stanje utječe na vožnju i da ne vozi, a dalje bi bila odgovornost na samom pacijentu hoće li se toga pridržavati. Naši prioriteti su privatnost i povjerljivost u odnosu sa svakim pacijentom, naša svrha je da nam pacijent pristupi s povjerenjem, to je preduvjet za uspješno liječenje. Ne želimo biti dio represivnog sustava i suci, osobe koje isti trenutak, bez mogućnosti odgode i žalbe, nekome obustavljaju vozačku, to je sumrak obiteljske medicine, ako se takav prijedlog zakona usvoji", istaknula je dr. Ban Toskić.

Dodaje da MUP tvrdi da bi im administrativno opterećenje tako bilo manje, jer bi se informacije odmah slale u CEZIH, no dr. Ban Toskić navodi da to nije istina i da se obiteljski liječnici diljem Hrvatske bune zbog ovakvih izmjena zakona.

"Oduzimanje vozačke valjda se donose temeljem pravnih akata, a ne prosudbe liječnika"

"Kad su planirali takve izmjene, jesu li se pitali tko bi to provodio, sa 103 prazne ambulante obiteljske medicine, sa 150 ambulanti u kojima rade liječnici stariji od 65 godina, s brojnim ordinacijama gdje rade mladi bez specijalizacije. Uostalom, prosudbe za oduzimanje vozačke se valjda donose temeljem pravnih akata, a ne subjektivne prosudbe liječnika, ima tu puno otvorenih pitanja, nevjerojatno je da nitko od struke nije kontaktiran i da se paušalno odbijaju naši prijedlozi za izmjenama. Mi smo predložili MUP-u da upozorimo pacijenta, a savjet da nije poželjno da vozi da zabilježimo u karton i dalje je sve na osobnoj odgovornosti. Ako dođe do neke nezgode, kad sud bude vještačio karton, onda može vidjeti je li doktor pacijenta upozorio ili ne", kazala nam je dr. Ban Toskić. Navodi da je u šoku što nisu prihvaćene ni primjedbe specijalista medicine rada.

"Kolege diljem zemlje su šokirani i ogorčeni. Kakva je to strategija? Postoji li ikakav plan za očuvanje primarne zdravstvene zaštite? Ako postoji ovakvo nametanje dodatne obaveze, to ne ide u prilog dobrobiti liječničke struke. Nama, koji svakodnevno preuzimamo odgovornost na sebe, sad se spočitava da ne želimo preuzeti odgovornost. Jedno je da se to radi na suvisli način, a drugo je besmisleno prebacivanje osobne odgovornosti pacijenata na nas liječnike", smatra šefica udruge obiteljskih liječnika.

KOHOM uskoro šalje preporuke liječnicima

Navodi i da se tu javlja bojazan da bi obiteljski liječnici mogli odgovarati na više načina.

"Mi sad ne znamo kamo sve ovo vodi, tko zna kako će prema svemu postupati osiguravatelj. Oni mogu potraživati od liječnika sve nadoknade štete koje će tražiti pacijenti. Ako nas netko od pacijenata tuži ili ako nas, pak, MUP tereti. Nepoznata je sudska praksa u ovim slučajevima, u slučaju ikakve tužbe, istrage, tko će vještačiti?! Mi nismo pravni stručnjaci, ali ovdje vidimo veliku pravnu nesigurnost, kao i izvor velikih konflikata s našim pacijentima. Ne znam koji će mladi liječnik više htjeti doći raditi u obiteljsku medicinu", kazala nam je. Za kraj je istaknula da se idućeg vikenda održava vijeće KOHOM-a, na kojem će detaljno raspraviti situaciju i odlučiti što će preporučiti liječnicima.

Inače, na stranici e-savjetovanje, koju smo pregledali, stoje brojne primjedbe obiteljskih liječnika, kao i Hrvatskog društva za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora na Nacrt izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZSPC), ali te primjedbe predlagatelj zakona nije uvažio.

Evo na što se žale liječnici

Liječnici ističu nekoliko problema te navode da ih se pretvara u policajce i cinkaroše, što će, tvrde, na duge staze rezultirati lošim ishodima liječenja i povećanim brojem oboljelih od kroničnih bolesti.

"1. Odnos liječnik - pacijent temelji se prvenstveno na povjerenju, koje je vrlo bitno u procesu postavljanja dijagnoze, liječenja, praćenja i savjetovanja pacijenata. Jednom kad je taj odnos narušen, u dijagnostici i liječenju postižu se lošiji rezultati. Kako, zašto? Vrlo jednostavno - ako pacijent misli da ćemo ga zbog neke njegove tegobe prijaviti da je nesposoban za vožnju, on će uskratiti liječniku potpune informacije o tegobama koje ima, lažirat će simptome, neće uopće doći na pregled, čime samo pogoršava situaciju te u konačnici će otići na pregled u privatnu polikliniku i lijekove kupiti na privatni recept, a sve kako bi izbjegao potencijalnu mogućnost da mu se zabrani vožnja na određeno vrijeme te da igdje u sustavu bude evidentiran njegov zdravstveni problem. Nama u obiteljskoj medicini jako je dobro poznato u kakvim sve okolnostima ljudi žive i kako ponekad našim pacijentima taj automobil život znači. Pacijent ni u jednom trenu ne bi smio birati između vozačke i liječnika/liječenja.

2. Sasvim je nejasno kako se misli da ovo zakonsko rješenje smanjuje administrativno opterećenje liječnika obiteljske medicine?!

3. Gdje je nestala osobna odgovornost građana? Zar su liječnici obiteljske medicine skrbnici svojim pacijentima te za njih preuzimaju svaku odgovornost? Nije li potrebno građane RH naučiti osobnoj odgovornosti i posljedicama ako ona izostane? Kako je to moguće u uređenim europskim zemljama, samo nije u RH? Zašto svaki građanin/pacijent ne bi bio samo upozoren u kartonu da trenutno nije sposoban za vožnju (bez slanja tog podatka na CEZIH odnosno policiji), a odluka o tome hoće li se pridržavati toga ili neće, je na njemu, kao i posljedice ako se toga ne bude pridržavao. Naravno, izuzeci su osobe s teškim dijagnozama, poput, primjerice, određenih psihijatrijskih ili neuroloških oboljenja koja su točno definirana posebnim dokumentom, a ne da se sve svodi na osobnu procjenu svakog od 2200 liječnika obiteljske medicine. Argumenti da se navedeno ne može definirati padaju u vodu jer, primjerice, Velika Britanija ima točno sve definirano, a vozači znaju na čemu su i kakve su kazne ako se ogluše na savjet liječnika.

4. Zašto bi liječnik obiteljske medicine uopće znao tko ima vozačku dozvolu ili ne? Pacijent nije dužan ni obavezan to reći liječniku, a može mu i slagati. Zar će liječnik obiteljske medicine provjeravati u policiji istinitost navoda?

5. Ovakvim zakonskim rješenjem na liječnike obiteljske medicine navlači se dodatna agresija pacijenata, pa ćemo imati novi/stari problem nasilja nad zdravstvenim djelatnicima", napisala je jedna liječnica obiteljske medicine, a slične primjedbe slali su i ostali liječnici.

Odgovor MUP-a

Stigao joj je i odgovor MUP-a, u kojem stoji: "Mislimo da navedene izmjene idu upravo u smjeru stalnog održavanja i podizanja kvalitete liječničkih usluga u interesu zdravlja i društvenog blagostanja pučanstva, budući da izabrani liječnici poznaju svoje pacijente te izravno vode brigu o njihovom zdravlju. Ni s čim se ne zadire u prava pacijenata te se Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama ne zadire u neovisno i profesionalno djelovanje te očuvanje i promicanje slobode i ugleda liječničkog zvanja te promicanje dostojanstvenog i odgovornog profesionalnog ponašanja poštivanjem propisa u radu, pravila struke te kodeksa medicinske etike i deontologije", piše MUP.

"Predloženim izmjenama se ne nameće obveza liječnicima da bez pregleda određuju da vozač nije sposoban upravljati vozilom, već da vozača (pacijenta), koji je pregledan, na temelju svojih kompetencija upozore da privremeno nije sposoban upravljati vozilom, a da pri tome vozač nije dužan obaviti zdravstveni pregled, na koji bi, prema važećim propisima, morao biti upućen. Pritom se naglasak stavlja na privremena zdravstvena stanja, dok će se u slučajevima kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno ili vozač ima određeni stupanj invalidnosti, on i nadalje upućivati na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda", nadalje navode u MUP-u.

Što stoji u izmjenama Zakona?

Za kraj podsjetimo i što stoji u Nacrtu prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

"Radi administrativnog i financijskog smanjenja opterećenja vozača, liječnika te policijskih uprava i postaja potrebno je detaljnije urediti odredbe ZSPC-a kojima su regulirani zdravstveni pregledi vozača. Prema trenutno važećim odredbama Zakona, troškove izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda snose vozači odnosno policijske uprave ili policijske postaje, ovisno o utvrđenom zdravstvenom stanju samog vozača.
 
Zbog toga se uvodi mogućnost da liječnici, uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome obavijeste policijsku upravu prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog boravišta, školovanja odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača, a da pri tome vozač nije dužan obaviti zdravstveni pregled. Liječnici izdaju vozaču upozorenje, odnosno obavijest o nesposobnosti za upravljanje vozilima, koja bi bila upisana u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, a vozači bi se morali pridržavati navedene obavijesti te ne upravljati vozilom. Obavijest će putem CEZIH-a biti dostavljena Ministarstvu unutarnjih poslova, čime bi se smanjilo administrativno opterećenje liječnika vezano za slanje pisanih obavijesti MUP-u", stoji u Nacrtu prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook